Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbanken sänkte räntan

Publicerat fredag 15 november 2002 kl 16.45
En vikande internationell konjunktur gjorde att Riksbanken sänkte sin reporänta på fredagen med 0,25 procentenheter till 4 procent. Räntan sänktes trots att det uppsagda löneavtalet från Kommunal tidigare utmålades som en tänkbar anledning till att höja räntan.
- Det är alltid en sammanvägning av olika faktorer som avgör inflationsbedömingen, och därmed penningpolitiken, och Kommunals uppsägning av avtalen och risken för eventuella spridningsfaktorer är naturligvis oroande, säger riksbankschefen Urban Bäckström. - På lång sikt så klarar svensk ekonomi inte den typen av löneökningar som ligger i pipe-linen. Men mot detta så står en försvagning utav världskonjunkturen. Den bedömning som vi har gjort är att den senare faktorn dominerar. - Det har skett en markant omsvängning utav framtidsutsikterna i världskonjunkturen, i spåren utav att aktie-bubblan spruckit, säger Urban Bäckström. Kan andra förbund också kräva omförhandlingar utan att ni höjer räntan? – Nej, det går en gräns någonstans för hur högt löneökningarna kan stiga i svensk ekonomi, och det är faktorer som vi och andra måste ta hänsyn till, svarar riksbankschefen. Det nyligen utmålade inhemska hotet mot inflationen, nämligen ett uppsagt löneavtal från Kommunal, vägdes in i beslutet. Svag krona har lättat upp Men det vägde lättare än den internationella nedgången, och bara inte fler förbund gör samma sak tycks svensk ekonomi kunna hantera de kommunanställdas eventuella lönehöjningar. – Löneökningarna har under en följd av år varit högre i Sverige än vad som är långsiktigt hållbart. Men det är ett antal faktorer som har gjort att det har fungerat, säger Lars Heikensten, vice Riksbankchef. – Produktivitetsutvecklingen har varit bättre i genomsnitt än vad man antagligen kan räkna med. Vi har haft ett bra konkurrensläge därför att kronan har varit väldigt svag. Men det här är inte en långsiktigt hållbar utveckling, säger Lars Heikensten. Konsumtionen viktig Det är framför allt den försämrade världskonjunkturen som gör att inflationen, både på ett och två års sikt, kommer att ligga under inflationsmålet, som är två procent med tillåten variation en procent under eller över den gränsen. Men även det kraftiga börsfallet det senaste halvåret gör att återhämtningen i ekonomin går lite långsammare än vad tidigare prognoser visat. Börsfallet de senaste två åren betecknas som den största nedgången av kapitalvärden sedan 1945. Det dämpar konsumtionsutrymmet hos hushållen, och därmed tillväxten i ekonomin, eftersom konsumtionen är en av de viktigaste drivkrafterna för att hålla hjulen igång i en modern ekonomi.
Tommy Fredriksson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".