Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart om dödsdomar i Libyen

Publicerat onsdag 11 juli 2007 kl 12.05
Domare Fathi Dahan och hans assistenter lämnar Högsta domstolen.

I Libyen har på onsdagen Högsta domstolen fastställt dödsdomarna mot fem bulgariska sjuksköterskor och den palestinske läkare som anklagas för att ha smittat 426 barn med hiv.

Men det är ännu oklart om dödsdomarna kommer att fastställas. Så sent som på tisdagen kom beskedet att ett lösning var nära för att benåda de dömda.

Problem
Fallet med den fängslade bulgariska och palestinska sjukvårdspersonalen i Libyen har skapat svåra problem för landet att göra sig rumsrent i väst trots att Libyen, länge klassat som en skurkstat, år 2003 skrotade sitt program för massförstörelsevapen efter årtionden av isolering.

De fem bulgariska sjuksköterskorna och den palestinska läkaren, som alla fängslades redan 1999, säger att de är oskyldiga till att ha smittat barnen med hiv och att deras vittnesmål framtvingats under tortyr.

Slarv med hygien
Flera forskare i västvärlden har sagt att slarv och dålig sjukhushygien orsakade smittan och att de åtalade gjorts till syndabockar.

Under hela den långa rättsprocessen har förhandlingar om skadestånd till de drabbade förts med EU. I början av sommaren fanns uppgifter om att en uppgörelse som skulle leda till deras benådning var nära även om det tidigare läckt ut uppgifter att Libyen krävt 90 miljoner kronor per barn i skadestånd, betydligt mer än vad EU varit berett att betala.

Inte klart
Men även om nu högsta domstolen i Libyen fastställt dödsdomarna, som avkunnades första gången 2004, är det ännu inte helt klart att dom kommer att verkställas.

Fallet kan gå vidare till det så kallade Högsta Rättsliga Rådet som helt kan benåda de dömda.

Dragkamp
Misstankar finns om att dagens utslag från Högsta Domstolen bara är ytterligare en bricka i spelet för att få EU att betala det skadestånd som Libyen och de anhöriga kräver.

Medan dragkampen om de fängslade sjukvårdarna pågår fortsätter de hiv-smittade barnen att dö.

Av de 426 som smittades på sjukhuset i staden Bengazi har 56 redan avlidit.

Michael Töpffer, London
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".