Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Indisk Boforsrättegång inleds i december

Publicerat fredag 15 november 2002 kl 12.34
Det blir en rättegång i Indien mot den svenska vapentillverkaren Bofors. Rättegången ska inledas om knappt tre veckor, beslutade den indiska domstolen på fredagen, som samtidigt väckte åtal i muthärvan kring Indiens köp av Bofors-kanoner 1986.
En domare i New Delhi satte på fredagen den 4 december som startdatum för en rättegång. Det är det senaste, men troligen inte det sista kapitlet i den segdragna juridiska och politiska härvan kring Bofors försäljning av kanoner till Indien på 80-talet. Stora mutbelopp I åtalspunkterna som lästes upp anklagas Bofors för att ha betalat ut hundratals miljoner kronor i mutor för att få sälja kanoner till Indien. I åtalet sägs att Bofors på ett oärligt sätt fått indiska regeringen att tro att Bofors vapensystem var det billigaste och bästa, och att det inte fanns några mellanhänder i affären. Också tre bröder från den mäktiga finansfamiljen Hinduja, idag bosatta i England respektive Schweiz, utpekas för korruption och andra brott i samband med vapenaffären. Tillbakavisar anklagelserna De anklagade sa på fredagen via ombud i domstolen att de är oskyldiga till anklagelserna och att de är beredda att försvara sig vid rättegången. Bofors finns inte längre i sin ursprungliga form, och det finns oklarheter exakt vem som kan ställas till svars för det svenska företagets agerande. Vapnen används i Pakistankonflikten Efter vapenaffären 1986 fanns uppgifter om att både Olof Palme och dåvarande indiske regeringschefen Rajiv Gandhi haft kännedom om mellanhänder i samband med försäljningen av de svenska fälthaubitsarna. Det är vapen som kommit till flitig användning i den mångåriga tvisten med Pakistan. När Rajiv Gandhi förlorade regeringsmakten var det delvis en följd av Boforsskandalen. De senaste turerna i Bofors-härvan är förstasidesnyhet i Indien, och flera kommentatorer verkar eniga om en sak: att hela sanningen om den invecklade och politiskt känsliga härvan förmodligen aldrig kommer att bli känd.
Nils Horner, New Delhi
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".