Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Risk för Irak-konflikt trots inspektion”

Publicerat lördag 16 november 2002 kl 15.46
På måndag återkommer FNs vapeninspektörer till Irak efter att ha varit borta i fyra år. Inspektörerna har goda möjligheter att hitta eventuellt gömda massförstörelsevapen, men risken är stor att det blir en militär lösning på konflikten med Irak. Det säger Rolf Ekéus som var chef för FNs vapeninspektörer under större delen av 90-talet.
– Får bara inspektörerna tid så är jag övertygad om så är jag övertygad om att de lyckas. Vi har ju faktiskt erfarenhet av att de metoder och den kapacitet som fanns, lyckades senast, säger Rolf Ekéus. Fyra år sedan När FNs vapeninspektörer drogs tillbaka 1998 hade de, enligt Ekéus, upptäckt och förstört i stort sett allt vad Irak hade av massförstörelsevapen och anläggningar för att tillverka sådana. Men sedan dess har det gått fyra år och frågan är om Irak åter börjat bygga upp sina arsenaler. – USA utgår ifrån att Irak, med andra ord, har anskaffat mer vapen, och det tror jag inte att man har fullt bevis för. Men däremot måste man ju skynda sig att säga att det finns ju mycket som talar för att Irak har det. Kan bli krig Att försöka reda hur det står till med Iraks eventuella massförtörelsevapen blir nu inspektörernas uppgift och deras rapport ska sedan läggas fram för FNs säkerhetsråd. Risken är stor att det i slutändan bli krig, säger Rolf Ekéus. – Avgörande är hur säker man blir på vapensidan, kommer man att förbli osäker, och kommer Irak att försöka dölja den kapacitet som man förmodligen har. Då finns det ju en stor risk för att säkerhetsrådet, under USA.s ledarskap, väljer att ta till militära aktioner för att avlägsna honom från makten Rolf Ekéus intervjuades i Ekots lördagsintervju av Sten Sjöström. Intervjun sänds i repris klockan 19.03 i P1 och på måndag 9.35.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".