Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandrare som klarar svenskan får betalt

Publicerat lördag 14 juli 2007 kl 11.50

Regeringen inför nästa år en språkbonus för invandrare som läser svenska. De som klarar utbildningen på utsatt tid får en bonus på ett par tusenlappar, säger integrationsminister Nyamko Sabuni (fp).

– Tanken är att så många som möjligt ska klara av svenskundervisning under den utsatta tiden, säger Nyamko Sabuni.

– Vi har många som sitter för länge på SFI, som så småningom puttas bort för att det kommer nya som måste in, vi har för många som lämnar SFI utan godkända betyg. Vi tycker att det är viktigt att skicka signalen att det är viktigt med språket.

I dag är det bara runt en tredjedel av de invandrare som börjar på språkutbildningen SFI, som också avslutar den med godkända resultat. Bonusen är tänkt som en sporre för eleverna.

Ett par tusen
De närmare detaljerna är ännu klar, med det kommer att handla om en bonus på ett par tusenlappar sa Sabuni när hon berättade om bonusen i samband med att hon avslutade politikerveckan i Visby.

I sitt tal i Almedalensparken senare på dagen var budskapet att invandrare som kommer till Sverige snabbt måste lära sig svenska och snabbt få ett jobb för att på så sätt komma in i samhället. Hon gav några exempel på personer som lyckats:

– Vad vore Norrköping utan Louis de Geer, grundare av flera svenska järnbruk? Vad vore Eslöv utan Herbert Felix, konservkungen? Vad vore Stockholm utan Berns, Bonniers, Pripps, Vreesvijk. Vad vore Göteborg utan Chalmer Campbell och Dixon? Invandring är ingen kostnad, det är en rikedom.

Oro att kommuner inte tar emot
Just nu är det många flyktingar, bland annat från Irak som söker sig till Sverige och Sabuni uttryckte en stor oro över att det finns många kommuner inte vill ta emot några flyktingar.

I höst kommer hon därför att bjuda in till diskussioner med kommunerna för att förmå fler att öppna dörren. Särskilt undrande är Sabuni till att det finns flera blomstrande kommuner som säger nej till flyktingar och pekade i sitt tal ut Ockelbo i Gästrikland och Vellinge i Skåne.

– En av Sveriges mest välmående kommuner, företagsklimat på topp och låg arbetslöshet, en kommun med utmärkta förutsättningar att snabbt få ut människor på arbetsmarknaden, Vellinge, har precis nekat ett par ensamkommande barn plats. Två barn är inte välkomna till Vellinge, sa Nyamko Sabuni.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".