Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Långa väntetider för äldres tandvård

Publicerat måndag 18 november 2002 kl 05.23
Väntetiden för pensionärer som behöver tandvård ökar kraftigt. Den nya maxtaxan för äldre som infördes i somras har gjort att försäkringskassan nu överhopats av 24 000 ansökningar om tandvård och handläggarna hinner inte med.
– Läget är tufft. Vi har många ärenden som ligger och vi ser idag att vi inte kan hålla de handläggningstider som vi lovat, säger Elisabeth Andersson, chef för vårdersättningskontoret i Lund Det nya högkostnadsskyddet för pensionärer innebär att ingen skall behöva betala mer än 7 700 kronor för insättning av implantat, kronor, broar eller proteser. Maxtaxan täcker däremot inte kostnaden för titan, guld och bastandvård som undersökningar, lagningar och rotfyllningar. Försäkringskassan, som skall godkänna behandlingarna, har haft problem att hinna sedan reformen infördes i somras och väntetiden för pensionärna blir allt längre. En bidragande orsak till att landets pensionärer får vänta på tandvård är att de underlag som tandläkarna skickar in till försäkringskassan är för dåliga: – Det har saknats röntgenbilder eller det har varit gamla röntgenbilder som vi inte har kunnat använda för vårt beslut. Två tredjedelar av alla ansökningar måste kompletteras på något sätt och det gör att handläggningen tar betydligt längre tid. Försäkringskassan har också fått in betydligt fler ansökningar än man räknat med och det kan bero på att många pensionärer väntat på att maxtaxan skall träda ikraft. Ansökningar om behandling fortsätter att strömma in, 1 300 varje vecka och frågan är hur man skall klara anhopningen. – Vi har hittills fått in 36 procent fler förhandsprövningar än beräknat och håller den kurvan i sig har vi inte en rimlig chans på de resurserna att jobba ner den här tiden utan då måste vi titta på och begära mer resurser, säger Elisabeth Andersson.
Jens Ericson, Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".