Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Västra och södra Sverige tar täten

Publicerat måndag 18 november 2002 kl 11.59
Det sker ett tronskifte i den svenska tillväxtligan just nu. Mälardalsregionen förlorar förstaplatsen till Västra Götaland och Skåne. Lågkonjunkturen har helt enkelt slagit hårdare mot Mälardalen, enligt en beräkning från Nordea.
– Man kan i vart fall säga att den här stimulanseffekten som vi har sett nu under senare delen av 90-talet, från IT-sektorn och högteknologin, att den perioden är inne i en paus, det är vad vi kan säga säkert, säger Olle Djerf, chefekonom på Nordea. – Om vi får en pånyttfödelse av den sektorn, om man bygger ut 3G-systemen, så kommer det ju naturligtvis att se bättre ut för både Stockholm och hela den svenska ekonomin. Stockholms glansperiod på 90-talet Mälardalsregionen har varit det svenska tillväxtloket under större delen av 90-talet, och själva glansperioden inträffade under några år i slutet av 90-talet. IT och telekom och finansmarknaden, och i en vid bemärkelse tjänstesektorn, gjorde att Stockholm med omnejd ett tag stod för nära hälften av tillväxten i hela landet. Nu är det över, åtminstone för ett par år framåt. Det är ett tronskifte på gång till förmån för Skåne och Västra Götaland; Skåne med sin starka näringslivsbas i myllan, alltså i livsmedelsproduktion, men också läkemedel, och Västra Götaland som har en lång tradtion som landets transportsmedelscentrum, bilindustrin kort sagt, och allt som hör till den. Billigare hus i Mälardalen Mälardalsregionen får se fallande huspriser, minskad sysselsättning och betydande skattehöjningar, och enligt Nordea kommer det att ta tid att ta tillbaka tätplatsen i den regionala tillväxtligan i landet: – Jag är väl ganska övertygad att Stockholmsområdet kan komma att få en högre tillväxt i framtiden, om allt det här faller på plats, säger Olle Djerf. Är det här ett nollsummespel, eller är det negativt för Sverige att Stockholmsregionen och Mälardalen tappar litet? – Det är inget nollsummespel. Det är negativt för hela svenska ekonomin att det här som har hänt inom IT-sektorn händer, och det drar ju ner hela svenska tillväxten. Så Stockholm är fortfarande en tillväxtmotor, trots att det ser dystert ut de kommande åren? – Man är inne i en paus just nu, och det kanske dröjer något år till innan Stockholm får tillbaka sin normala position, nämligen att man ligger med en tillväxt som är i överkant av övriga riket.
Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".