Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Posten byter vd – Grabe får gå

Publicerat måndag 18 november 2002 kl 17.07
Postens verkställande direktör, vd, och koncernchef Lennart Grabe slutar med omedelbar verkan. Postens styrelse vill ha någon annan, och Grabe själv säger sig ha förståelse.
Under Grabes ledning har Posten genomgått stora förändringar som en del anställda varit missnöjda med, säger Monica Lindberg som jobbar på Tomteboda postterminal i Solna och är fackligt aktiv i Seko. – Vi har länge velat att han ska avgå för att han har inte riktigt förstått sitt uppdrag som postens vd. Man kan inte leda ett sådant statligt bolag som vilket bolag som helst, utan vi har ju ett uppdrag i Posten från svenska folket att förmedla brev i hela landet och med 01-befodran oavsett om brevet ska till Stockholm eller till Kiruna, säger Monica Lindberg. Kollega stämmer in i kritiken Kollegan Pia Zetterberg som också jobbar fackligt inom Seko tycker att Posten behövs. – Det tycker jag. Om man inte bara ser på Posten i Stockholm och storstäderna så har ju Posten en jätteviktig funktion ute på landsorten till exempel. Det måste ju få kosta faktiskt, för det är ju det som samhället är uppbyggt på, att man ska kunna nå ut överallt, säger Pia Zetterberg. Protestlistor med avgångskrav De senaste veckorna har missnöjet bland personalen mot Lennart Grabe vuxit. Ett 30-tal protestlistor från hela landet har skickats till Grabe med krav på hans avgång. Just det låga förtroendet hos de anställda är det främsta skälet till att han får gå, säger Postens styrelseordförande statssekreterare Claes Ånstrand. – Jag tror att det är så att har man genomfört sådana här stora förändringar som Lennart Grabe har, då är det svårt att gå ur det utan att förtroendet helt och fullt blir rubbat, säger Claes Ånstrand. Är det inte så att Lennart Grabe har gjort precis det som styrelsen ville att Posten skulle ha gjort? – Jo, det är korrekt att de förändringar som har skett i Posten är sådana förändringar som har varit nödvändiga. Kommer styrelsen också att bytas ut då? – Nej, styrelsen finns naturligtvis intakt i Posten. Under knappt fyra år som Postgeneral har Lennart Grabe sålt Postgirot till Nordea, lagt ned de traditionella postkontoren och minskat antalet anställda från omkring 50 000 till knappt 40 000. Grabe själv har förståelse Grabe själv säger sig ha förståelse för att styrelsen nu vill byta ut honom mot någon annan, och han anser att det är naturligt att han har blivit syndabock trots att Postens styrelse stått bakom alla förändringar han genomfört. – Ja, men det är kanske vd:s roll, att det får man ta. När jag tog det här jobbet så såg jag det inte som ett livstidsjobb, utan jag förstod att det här skulle kunna bli en hel del utmaningar och kanske litet tuffa tag ibland, men det gjorde jag med öppna ögon och det som nu sker tycker jag är ganska odramatiskt egentligen, säger Lennart Grabe.
Thorbjörn Carlsson och Helena Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".