Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaterna röstar ja fast de inte vill

Publicerat tisdag 19 november 2002 kl 05.00
På onsdag ska riksdagen för andra gången behandla en grundlagsändring om EU-samarbete. Första gången riksdagen sa ja till förslaget röstade moderaterna nej till den del som handlar om rambeslut, vilket innebär att riksdagen godkänner ett förslag trots att regeringen inte talat om vilka lagändringar förslaget innebär. Men den här gången kommer moderaterna att rösta ja.
– Vi skulle väldigt gärna vilja rösta nej den här gången också till rambeslutsfrågan men kan inte göra det därför att riksdagens beslutsordning förhindrar oss att göra det, säger konstitutionsutskottets ordförande Per Unckel. Och att moderaterna tvingas rösta mot sin övertygelse beror på att andra gången ett grundlagsförslag behandlas så går det inte längre att rösta ja till en del och nej till en annan del i förslaget. Tänker lägga ner rösterna Men även om moderaterna nu tänker rösta ja till det de sa nej till för några månader sedan så tänker inte moderaterna ändra inställning när framtida rambeslut behandlas, säger Per Unckel: – Moderata samlingspartiet kommer vid varje tillfälle när den här typen av beslut dyker upp att bedöma varje enskilt beslut för sig och sannolikt lägga ner våra röster eller rösta nej, säger han. Kursändringar på fler håll Men det finns fler än moderaterna som nu måste byta fot. Grundlagsförslagets andra del gör det möjligt för riksdagen att med ett enkelt beslut lämna över makt till EU på alla områden utom dom som rör statsskickets grunder. Det förslaget stöddes vid den första omröstningen i juni i år av åtta vänsterpartister. En av dem, Mats Einarsson, tänker den här gången rösta nej: – Det kommer jag att göra därför förra gången så fullföljde det som då var partiets ursprungliga linje så jag menar att jag har företrätt vänsterpartiets linje hela tiden, säger han. Ingen stor affär En som i alla fall inte på något sätt byter fot är konstitutionsutskottets vice ordförande Göran Magnusson. Han kommer precis som han gjorde i juni i år att tala för att riksdagen i framtiden kan fatta beslut om att det räcker med ett enda riksdagsbeslut för att lämna över makt till EU på nya områden: – Det här beslutet är inte dramatiskt. Innebörden är endast att makt kan överföras till EU. Om ett sådant beslut ska fattas avgör riksdagen senare liksom vad som i så fall ska fattas, säger Göran Magnusson.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".