Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mängder olja i havet med förlist tanker

Publicerat tisdag 19 november 2002 kl 17.02
Det havererade tankfartyget Prestige som nu har smetat ner stränderna i nordvästra Spanien med kletig olja bröts på tisdagsförmiddagen itu i två delar. Senare, vid lunchtid sjönk akterdelen, och mycket av de sammanlagt 70 000 ton olja ombord följde med ner i djupet. Det kommer att påverka havsmiljön.
– Om den här oljan kommer ut i havet och driver iland - det blir lokala skador, det är ingen tvekan om det. Det blir lokala skador i vikar och litet instängda områden där oljan fastnar, säger professor Olof Lindén vid högskolan i Kalmar som under många år har forskat om oljeskador och nås av Ekot på en telefonledning från Seyschellerna. Vad är det i det akuta skedet som tar mest stryk? – Ja, i det akuta skedet är det skulle jag säga, sjöfågel och möjligen om man har fisk-, mussel- och ostronodlingar och sådant i vikarna som drabbas av den här oljan. Då kommer ju de att få en hel del problem. Vattendjupet uppges vara 3 600 meter där tankfartyget nu sjunker, ett bekvämlighetsflaggat fartyg med enkelt skrov. Inte förrän 2015 blir det obligatoriskt med dubbla skrov i EU:s farvatten. Frankrikes president Jacques Chirac uttalade sig på tisdagen och sade att EU nu på allvar måste ta itu med dessa skrotfartyg. Nya EU-regler i juni Nya EU-regler börjar gälla i juni nästa år, som ställer krav på tätare inspektioner av äldre, enkelskroviga tankfartyg. För närvarande kan man bara hoppas att en stor del av oljan stannar i djupet och bryts ner där, och att inte så mycket når kustområdena, säger Olof Lindén: – Utefter exponerade kustområden tenderar oljan att försvinna väldigt fort, och efter några år kan det vara svårt att se några större effekter utav även en sådan här relativt stor mängd olja - havet har ju en ofantlig ytspänningsförmåga. Jag skulle tro att i instängda vikar med mjuka bottnar där oljan kan lagras in, där kan den säkerligen finnas kvar i några år men knappast mera. Det är trots allt ett kraftigt tidvatten i det här området och vattenutbytet är stort.
Ingrid Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".