Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vissa kommuner farligare för barn än andra

Publicerat tisdag 19 november 2002 kl 16.17
Det är mycket stora skillnader i landet när det gäller hur ofta och hur allvarligt barn skadas i Sverige. Och den största ökningen av barnskador är tonårsflickor som skadar sig själva, säger professor Leif Svanström som på statliga Barnsäkerhetsdelegationens uppdrag gjort en ny undersökning.
– Tyvärr så har självmorden börjat gå ner i barnaåldrarna och ungdomsåldrarna också. Det oroar oss mycket. Dessutom visar den en ökande trend, framför allt för tonårsflickor. Det är vi mycket bekymrade över. Vet ni orsakerna? – Nej, vi vet inte det. Trots att svenska barn internationellt sett råkar ut för färre svåra olyckor, skadas varje år 23 000 svenska barn så allvarligt att de måste läggas in på sjukhus och varje år dör nära 200 barn. Skadorna orsakas av olyckor i trafiken, i skolan, inom idrotten, och så vidare. De regionala skillnaderna när det gäller skador på barn är mycket stora. I vissa kommuner är det 10 gånger större risk att ett barn skadas allvarligt jämfört med en annan. Den säkraste kommunen för pojkar är Storfors. För flickor är det Pajala. Den farligaste däremot för flickorna är Söderköping. För pojkarna är det Ödeshög. Vad det beror på svarar inte undersökningen på, och barn- och familjeministern Berit Andnor menar att det nu är upp till kommunerna att se till att säkerheten för barn ökar oavsett var i landet man bor. – Kommunerna får ett mycket bra underlag för den lokala närmiljön. Vi har ju ett material nu som går ner på varje kommun. Är inte det att skjuta ifrån sig ansvaret eftersom de regionala skillnaderna på alla typer av skador är väldigt stora? – Det tycker jag inte, utan det finns anledning för mig att återkomma när jag tittat lite mer på den här rapporten och satt mig in i den än vad jag hunnit göra hittills. Jag tycker att det är ett gemensamt ansvar, och det är ett ansvar som måste tas inom olika sektorer, framför allt inom nya områden som vi nu ser kanske kräver andra insatser. Hittills har forskning av skador på barn koncentrerats på små barn, men den nya kartläggningen som gjorts av regeringens barnsäkerhetsdelegation visar på kraftig ökning av barn som skadar sig själva. Vad det beror på svarar inte undersökningen på, men resultatet är oroande, menar Berit Andnor. – Det jag tycker är det mest oroande som kommer ut ur denna kartläggning, det gäller de unga flickorna. Däreför tänker jag skaffa mig mer kunskap, se till att vi får ett bättre underlag. Det är ett område där jag tycker att vi måste göra större insatser från samhällets sida.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".