Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politikerföraktet tycks avta

Publicerat tisdag 19 november 2002 kl 16.56
Politikerföraktet tycks avtal, kanske på mediernas bekostnad, enligt en så kallad förtroendebarometer som professorerna Sören Holmberg och Lennart Weibull i Göteborg presenterade på tisdagen. Vid sidan av detta har Holmberg och Weibull mätt förtroendet för några namngivna företag, som Ericsson, och olika institutioners moraliska inflytande.
Inledningsvis visar alltså förtroendebarometern i stort att politikerföraktet tycks avta, och kanske sker det på mediernas bekostnad, säger Sören Holmberg: – Ja, man kan ju se delar av samhällsdebatt och politik som en kamp mellan journalistik och politik. Bägge grupperna hävdar att de är folkets bästa företrädare och vi har ibland sett en tendens att när det går bra förtroendemässigt för politiken så tappar media och tvärtom, säger han. 11 september en viktig orsak Förra året var bilden av det här ännu tydligare i barometern. Då hette förklaringen 11 september. I kris vill man förlita sig till beslutsfattarna i riksdag och regering, och när nyheterna är dåliga gillar man inte budbärarna - medierna. 11 september förra året drog allt detta till sin spets, men utvecklingen håller alltså i sig. Barometern mäter också folkets förtroende för några namngivna storföretag, och där står i år Ericsson för den största förändringen sedan mätningarna startade. 1997 hade 62 procent stort förtroende för Ericsson - i år är det 17: – Man har rasat på vår förtroendebarometer högst väsentligen - lika mycket hos oss som på börsen, säger Sören Holmberg. Facket anses ha hög moral Nytt för i år är också att forskarna ställt frågor om de olika institutionernas inflytande, och moral, och då visar det sig att fack och universitet anses ha hög moral, men inte så värst stort inflytande. För alla andra - företag, politiker, medier - är det oroande nog tvärtom: – Det vore väl en fördel i samhället om makt och moral hängde ihop, men det gör det inte för de flesta svenskar utan man uppfattar att många institutioner i samhället, framför allt storföretag, framför allt media, att de är mäktiga eller har mer inflytande än vad vi uppfattar att de har en hög moralisk halt, säger Sören Holmberg.
Kristina Hedberg, Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".