Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sollentuna inför skolstart på våren

Publicerat onsdag 20 november 2002 kl 12.00
Lagen säger att läsåret ska börja på höstterminen, men trots det kommer ett 50-tal förskoleelever i Sollentuna norr om Stockholm att kunna börja första klass redan efter nyår. På tre av sina skolor inför kommunen både höst- och vårintag. Skolverket är dock kritisk till beslutet. I sista hand kan frågan hamna hos regeringen. (Ekot)
En av skolorna är Tegelhagsskolan och där vill sexåringarna Ebba Fernholm och Hugo Edholm gärna börja ettan redan efter jullovet. – Jag vill bli en etta för det är roligt att gå i skolan, säger de. Ebba och Hugo är några av de förskoleelever i Sollentuna som kan få börja första klass redan efter nyår, om deras föräldrar vill - för Sollentuna kommun inför nästa år både höst- och vårintag till förskoleklass och ettan på tre av kommunens skolor. Flexiblare system Syftet är att individanpassa undervisningen, man ska till exempel kunna börja ettan i januari det år man fyller sju men också ha möjlighet att vänta till hösten, eller till nästa vår – allt beroende på mognad. Sedan ska den här flexibiliteten följa eleverna genom hela grundskolan. Kommunen kringgår lagen Enligt grundskoleförordningen ska läsåret börja på hösten, men den lagen har kommunledningen beslutat att kringgå. – Det viktiga är det som står i läroplanen och det är ändå eleverna man måste se på i första hand, säger moderaten Douglas Littborn som är barn- och ungdomsnämndens ordförande. Fler kommuner vill men väntar Ytterligare ett par kommuner, däribland Skövde, Lidköping och Partille vill införa vårintag på prov men där inväntar man ett godkännande för detta från regeringen. Mari Hallén som är förskollärare på Tegelhagsskolan, där vårintag införs efter nyår, var mycket kritisk till idén från början, men nu ser hon mest fördelar. – Jag tror att det är en jättebra grej och det kommer att gynna de barn som inte är mogna på hösten kan få vänta till våren och de barnen som driver på och behöver mer stimulans kan få börja tidigare, säger hon. Risk att föräldrarna pressar på På Tegelhagsskolan tror man inte att vårintaget av elever kommer innebära mer jobb för lärarna, det enda som oroar är eventuella föräldrar som vill pressa sina barn till att gå igenom grundskolan extra snabbt, eftersom reformen innebär att man kan klara av en årskurs på en termin. Men Håkan Eriksson, vars två söner kommer gå på Tegelhagsskolan, ser inte det som något problem och välkomnar höst- och vårintag. – Det är en bra idé att det är stimulerande för eleverna att det inte är kollektivet som styr individen, säger han. Kritik från Skolverket att vänta Sollentuna kommun kan dock vänta sig skarp kritik från Skolverket om vårintag införs redan kommande vår. Pål Emting, som är är jurist på Skolverket, säger att ett generellt vårintag strider mot bestämmelserna i grundskoleförordningen och skollagarna. – Läsåret ska börja i augusti och sluta i juni. och det är rätt entydigt, säger Pål Emting. Sollentunas beslut strider alltså mot lagen och om inte kommunen tar till sig av evenetuell kritik från Skolverket hamnar frågan hos regeringen, som har möjlighet att tvinga kommunen att ändra sitt beslut så att det följer grundskoleförordningen Utbildningsminister Thomas Östros vill inte kommentera frågan i nuläget.
Anna Lithander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".