Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Homosexuella nekas ceremoni i kyrka

Publicerat onsdag 20 november 2002 kl 07.16
Två män i Göteborg nekas tillträde till den kyrka de bokat för sitt bröllop. Stiftelsen som äger kyrkan vill inte ha ceremonier för homosexuella där – och det står dem helt fritt att neka.
Hans Kullberg och Mikael Andersson nekas tillträde till den kyrka de bokat för sitt bröllop i december. Den välsignelseakt som tagits fram av landets biskopar, och som många kristna homosexuella har i samband med att de registrerar sitt partnerskap, är plötsligt inte välkommen i den kyrka männen bokat sedan flera månader tillbaka. Bokade plats i augusti Paret bokade platsen för sitt bröllop i slutet av augusti. Avgiften på 2 250 kronor betalades in i början av september, och ingen protesterade. Inbjudningskort skickades ut, vännerna i utlandet bokade sina resor. Den 21 december skulle festen äga rum. Särö kyrka är en kyrka dit brudparen köar, men Hans Kullberg är inte bara en i den mängden: – Särö kyrka betyder väldigt mycket för mig. Min far var den förste som döptes där, av min farfar. Jag är döpt där och konfirmerad där, och det – det är svårt att ta, det här. Nu har kyrkostiftelsens ordförande hört av sig. Välsignelseakten får inte äga rum. – Det har kommit till hans kännedom att det skulle vara bröllop mellan två män. Och det visste han alltså inte om? – Nej, han hade inte frågat. Och han som inte frågat tidigare heter Bo Elof Hansson, ägare till ett av Sveriges största handelshus, Elof Hansson AB i Göteborg. Han för stiftelsens talan – vägen där Särö kyrka ligger, heter till och med Elof Hanssons väg. Men denne centralfigur vill på inga villkor kommentera beslutet. Kan agera hur det vill Det är nästan bara Svenska kyrkan som använder Särö kyrka, men den ägs alltså av en oberoende stiftelse, och Lars Gårdfeldt som är präst och kämpar för homosexuellas rättigheter säger att styrelsen i det här fallet, rent formellt, kan agera hur som helst. – Fattar de ett beslut att de inte vill att till exempel svenskar ska gifta sig med afrikaner så kan de fatta det beslutet, och det finns ingen instans inom Svenska kyrkan som kan ingripa mot dem, utan där kan homofobi och andra typer av dålig människosyn frodas.
Ekots Kristina Hedberg och Peter Stenberg, SR Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".