Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åsele vill men får inte ta emot flyktingar

Publicerat onsdag 20 november 2002 kl 07.13
Bristen på boende för människor som söker asyl i Sverige är nu så akut att Migrationsverket vill lösa problemet genom att placera flytande bostadsplattformar i hamnar runt om i Sverige. Men det är ett beslut som upprör flera Norrlandskommuner, som inget hellre vill än att få dit asylsökanden.
Hans Nyman är kommunchef i Åsele kommun i Västerbotten, en kommun som flera gånger erbjudit Migrationsverket hjälp med att ta emot flyktingar: – Vi har flera gånger under de senaste åren varit i kontakt med Migrationsverket för vi har ganska många tomma lägenheter plats men vi har inte fått någon reaktion, säger han. ”Ointresse från verkets sida” Otydlighet och ointresse. Tröghet och nonchalans. Så beskriver några Norrlandskommuner som Ekot talat med reaktionerna från Migrationsverket då kommunerna erbjudit sig att ta emot asylsökanden. I norra Sverige är avfolkningen ett problem och många kommuner välkomnar därför asylsökande eftersom det skulle öka befolkningstalen. ”Problemet egentligen organisationen” Bengt Östling som är intendent för Migrationsverket region norr, håller med om att det inte egentligen är bristen på lägenheter som är problemet: – Vi har egentligen inte brist på bostäder det är att få organisationen att fungera och att få ihop personal som är flaskhalsen för oss, säger han. 2 000 nya platser behövs före årsskiftet För att klara strömmen av asylsökanden till Sverige behövs 2 000 nya platser före årsskiftet, men för att Migrationsverket ska tycka att det är intressant att etablera sig på en ort måste kommunen vara beredd att ta emot minst 400 asylsökanden. Då är det lönsamt att placera personal där som kan sköta anläggningen. I de åtta nordligaste länen har ett 20-tal kommuner sagt att de är villiga att ta emot flyktingar som väntar på uppehållstillstånd men problemet är att många av kommunerna inte vill eller kan ta emot så många som 400. Åsele kan ta emot 50-100 Åsele kommun är beredd att ta emot mellan 50 och 100 stycken och kommunchefen Hans Nyman, menar att även om det kan tyckas ekonomisk olönsamt så måste det ändå måste vara ett bättre alternativ för de asylsökande än att bo på pråmar i hamnar längs kusten i södra Sverige. – Jag det verkar konstigt utifrån vårt perspektiv. Vi ser gärna mångfald i vårt samhälle och vi kan erbjuda flyktingarna arbete och bostad, säger han.
Maria Höglund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".