Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lång riksdagsdebatt om grundlagsändring

Publicerat onsdag 20 november 2002 kl 16.45
Det blev en utdragen debatt i riksdagen om den ändring av grundlagen som syftar till att underlätta samarbete inom EU. Miljöpartiets Gustav Fridolin hävdade att riksdagen riskerar att förvandlas till ett ”Musse Pigg-parlament”.
Socialdemokraten Göran Magnusson vill avdramatisera Fridolins rädsla för att riksdagen skulle komma att bli maktlös. – Jag ser dagens beslut som en möjlighet för Sverige att delta i samarbetet med de andra medlemsländerna i EU, för närvarande 15, snart tiotalet fler, och att Sverige ska kunna delta i detta positiva samarbete före 2007, sade Göran Magnusson. – Det här förändrar själva grunden för folkstyret i bred mening. Det är ju nämligen så att i dag stiftas lag som påverkar svenska folket i huvudsak inte i Sverige men utanför Sverige, i internationella organ inom Europeiska Unionen. De allra flesta lagar och föreskrifter som vi ska följa som svenska medborgare, är inte längre sprungna ur beslut från Sveriges riksdag. ”Olika ansvar” Miljöpartisten Peter Eriksson lyfte fram att EU ännu inte har en folkvald församling med samma ansvar inför väljarna som den svenska riksdagen. Vänsterpartisten Mats Einarsson gav sig in i debatten för att avliva vad han anser är myter om vad grundlagsändringen innebär. – Denna grundlagsändring innebär i sig ingen maktöverföring, och den ger inte heller riksdagen någon utvidgad möjlighet att avstå beslutanderätt som den inte redan tidigare hade. Inte heller ändrar den på något sätt reglerna för framtida grundlagsändringar, det är ett annat missförstånd i debatten. Unckel talade om ökat inflytande Moderaten Per Unckel talade sig varm för möjligheten för Sverige att få ett ökat inflytande, tillsammans med övriga länder i unionen: – Vad kan Sveriges riksdag själv göra för att det polisiära samarbetet i Europa ska göra det möjligt att bekämpa våld och brott? Platt ingenting! Vi vill skapa regler som gör det möjligt att vidga samarbetet så, att Sverige kan återta ett inflytande som vi för länge sedan har tappat på väsentliga områden.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".