Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

S i Kristianstad regerar med hjälp av Sjöbopartiet

Publicerat onsdag 20 november 2002 kl 16.45
I Kristianstad kommer det kontroveriella Sjöbopartiet, som bland annat vill minska flyktingmottagningen, att få en vågmästarroll i fullmäktige sedan övriga partier inte lyckats enas. Efter en sju timmars maratondebatt till sent natten till onsdagen blev det klart att socialdemokraterna fortsätter att regera minoritet.
Folkpartiets Barbro Kärrstrand är kritisk: – Det är klart att jag är djupt besviken. Socialdemokraternas tal om att hålla tillbaka främlingsfientliga partier, det var bara tomt prat. Tungan på vågen Sedan det efter valet stått klar att vare sig socialdemokraterna, med samarbetspartier eller de borgeliga fått egen majoritet och att Sjöbopartiet med fyra mandat blev tungan på vågen har det diskuterats hur Sjöbopartiet skulle hållas utanför politiken. De fyra borgerliga med stöd av lokala Åhuspartiet fick en rösts övervikt, och räknade att ta över makten – med passivit stöd från Sverigedemokraterna. Moderaten Göran Montán sade till exempel att han inte trodde att Sjöbopartiet skulle stödja ett socialistiskt block. Folkpartiet tackade nej till samarbete med socialdemokraterna. Stödde socialdemokrat Men vid fullmäktigemötet för en vecka sedan stödde Sjöbopartiet oväntat en socialdemokrat som kommunstyrelsens ordförande. Inte heller under veckan fram till tisdagskvällens fullmäktigemöte har diskussionerna mellan socialdemokraterna och de borgeliga lett någon vart. Dessutom kompliceras situationen ytterligare av att vänsterpartiet bröt sin samverkan med socialdemokraterna i protest mot stödet från Sjöbopartiet. ”Vi vill inte medverka till att Sjöbopartiet blir rumsrent och kan spela ut blocken mot varandra”, sade vänsterpartiet. Vädjan om samarbete Trots att det på flera ställen i landet förekommer samarbeten över blockgränserna för att hålla till exempel främlingsfientliga partier utanför politiken, och trots att det i Kristianstads fall förekommit vädjanden från socialdemokrater och folkpartister på riksplanet, så blev det inte så. Efter ett sju timmars maratonmöte stod det alltså klart att socialdemokraterna fortsätter regera i minoritet. – Det vi har sett här är ju hur ett tänkt minoritetsstyre från femklöverns sida har havererat, säger socialdemokraten Helén Svensson. Vi prövade det genom omröstningar, och det höll inte. Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernqvist är bekymrad över utvecklingen i Kristianstad. Han tycker samarbete över blockgränserna vore det enda acceptabla. – Jag förstår ju att mina partivänner i Kristianstad befinner sig i lite av en mardrömssituation. De har ju hela tiden sagt att de vill ha ett samarbete över blockgränserna, inte ett samarbete med Sjöbopartiet. Sedan, mot alla odds, ger Sjöbopartiet sitt indirekta stöd, och det är klart att det är en mardrömssituation att få stöd av någon man inte vill ha stöd av. En blocköverskridande lösning är den enda lyckliga lösningen i den här situationen.
Tor Danielsson och Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".