Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga frågade ut ministrar om barns rättigheter

Publicerat onsdag 20 november 2002 kl 17.26
På onsdagen frågade ungdomar ut ministrar från regeringen om FN:s barnkonvention och hur Sverige efterlever den. 30 ungdomar mötte bland andra justitieminister Thomas Bodström och barnminister Berit Andnor.
Iman Mojarrad frågade Thomas Bodström om straff för barnmisshandel. – Tycker du att det är för lågt straff för barnmisshandel? – Det är en fråga som är väldigt aktuell nu och det är precis det som antagligen kommer att prövas av en domstol inom kort, svarade justitieministern. En åklagare ska fundera på om den aktuella domen ska överklagas. Det som är viktigt i denna fråga är att vi har självständiga åklagare och domstolar. Får inte påverka – När det pågår mål som det gör nu, får jag som justitieminister, och även andra som har möjlighet att ändra lagen, inte börja säga saker som kan påverka detta i olika riktningar. – Det tycker jag är en av de absolut svåraste sakerna som justitieminister, eftersom även jag har åsikter om olika saker, sa Thomas Bodström. Förbättra barns sitaution Det var Nätverket för barnkonventionen där bland andra Rädda barnen, Bris och Röda korset ingår, som ordnade dagens träff. Syftet var att belysa frågor som är viktiga för barn, och starta diskussioner om hur man kan förbättra barnens situation. I frågan om våld mot barn ville justitieministern alltså inte gå in och tala om hur domstolarna ska döma. Och några av ungdomarna var besvikna på att de inte fick några raka besked. En del bra svar Men även om några inte var nöjda med svaren, var de flesta överens om att det är bra att få träffa ministrarna och prata med dem. Och Fredrik Eklund tyckte i alla fall att några av Bodströms svar var bra. – Han slingrade sig rätt mycket, men det blev en del rätt bra svar ändå, tycker jag. Var ni tillräckligt tuffa mot honom, tycker du? – Ja, det tycker jag. Vi gav honom en riktig omgång.
Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".