Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Östeuropa snart inget låglöneområde

Publicerat onsdag 20 november 2002 kl 17.45
Investeringarna i före detta Östeuropa fortsätter att öka markant. Men snart, spår utredaren på ansedda Ernst & Young, är de gyllene tiderna förbi för utländska investerare som siktar in sig på låga omkostnader och hög avkastning.
För många utländska investerare är de före detta kommunistiska länderna i Central- och Östeuropa utmärkta platser för att anlägga det som på engelska kallas för sweatshops, det vill säga arbetsplatser med svältlöner, dålig arbetsmiljö men goda vinster. Men en rapport från Ernst & Young som lades fram på onsdagen spår att dagarna eller i alla fall åren nu är räknade för den sortens företag och investeringar. Investeringarna i Central- och Östeuropa från framför allt västeuropeiska företag ökade under årets första sex månader med hela 54 procent jämfört med samma period i fjol, detta ska jämföras med investeringarna i EU-länderna som under motsvarande tid sjönk med 15 procent. Vi märker alltså en klar förskjutning österut av investerarnas pengar. Om fem, högst tio år så ligger löneutvecklingen på samma nivå i länder som Tjeckien och Ungern som i EU-länderna spår utredningen, som redan märker tendenser för investerare att söka sig till Nordafrika för nya värdar till sina sweatshops.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".