Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bolivia storsatsar på gruvindustrin

Publicerat måndag 23 juli 2007 kl 12.50

Bolivia har alltid exporterat metaller, men har aldrig lyckats utveckla en egen metallindustri. Men det ska nu ändras. Tack vare ett avtal mellan staten och det indiska Jindal Steel & Power kommer. Bolivia snart att ha ett av regionens största stålverk.

Bolivia har alltid exporterat metaller, men har aldrig lyckats utveckla en egen metallindustri. Men det ska nu ändras. Tack vare ett avtal mellan staten och det indiska Jindal Steel & Power kommer Bolivia snart att ha ett av regionens största stålverk.

Mutún, ett mytomspunnet berg i Santa Cruz-provinsen i östra Bolivia, nästan på gränsen till Brasilien, innehåller Latin-amerikas största metallfyndigheter, fram för allt järn, men också magnesium och andra metaller.

Fyndigheter som nu, inte bara ska börja utvinnas, utan också förädlas i Bolivia. Efter över ett års komplicerade för-handlingar, är det klart att den indiska ståljätten Jindal Steel & Power kommer att investera omkring 15 miljarder kronor i Mutún - den största utländska investeringen i Bolivia någonsin.

Om åtta år ska ett modernt stålverk stå klart och det ska då också kunna producera alla slags stålprodukter, både för den interna marknaden och för export. Projektet innebär uppemot 20 000 nya arbetstillfällen direkt och indirekt.

Förmodligen kommer en helt ny stad att byggas intill Mutún. En ny väg och kanske också en järnväg kommer att förbinda Mutún med Paraguay- och Paraná-floderna för att den vägen nå ut till Atlanten.

Kontraktet mellan den bolivianska staten och Jindal ger det indiska företaget rätt att under 40 år exploatera 50 procent av Mutúns reserver.

Bolivia, å sin sida, förbinder sig att under den tiden förse gruvor och stålverk med gas till ett pris som är hälften av det som de länder som importerar boliviansk gas, betalar, vilket redan är ett lågt pris.

Bolivia räknar med att projektet ska ge staten inkomster på en och en halv miljard kronor årligen. Kontraktet har applåderats också av oppositionen till Evo Morales regering och beskrivs som ett ovanligt bra exempel på samarbete mellan staten och privat kapital.

President Evo Morales själv har sagt att kontraktet är ett resultat av att Bolivia det senaste ett och ett halvt året har fått en ny ekonomisk modell, där det är staten - och inte marknaden - som är den bestämmande kraften.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".