Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Sandvikens kommun
Det brinner i en torvtäkt söder om Årsunda med stor rökutveckling och kraftig vind. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.
(Publicerat idag kl 15.42)

USA ber Sverige om hjälp

Publicerat torsdag 21 november 2002 kl 05.24
USA har tillfrågat ett 50-tal länder, däribland Sverige, om militär hjälp vid ett eventuellt angrepp mot Irak. Att USA har tillfrågat Sverige bekräftas av statsminister Göran Perssons utrikespolitiske rådgivare, statssekreterare Lars Danielsson.
– Den amerikanske ambassadören ville veta om Sverige hade möjlighet att ställa upp på något sätt i den militära insats som man förutser litet längre fram, om Saddam Hussein inte lever upp till de krav som har ställts i FN:s säkerhetsråds resolution, säger Lars Danielsson. Och vad svarade du? – Det fanns ingen möjlighet för mig att ge ett direkt svar på den frågan utan jag upplyste om de principiella villkor som gäller för svensk insats i det här fallet, svarar Lars Danielsson. – För att för det första kunna överväga en sådan här förfrågan så krävs det enligt vår mening en andra säkerhetsrådsresolution som i sådana fall konstaterar att Saddam Hussein har brutit mot den första resolutionen. För det andra så krävs det ju ett antal saker på svensk mark så att säga innan regeringen kan ta ställning; det krävs samråd med utrikesnämnden och kanske också riksdagsbeslut, så det är en ganska lång process i sådana fall. Så USA fick inget svar över huvud taget? – Nej, och det tror jag inte att de hade väntat sig heller. Hur tänkbart är det att svenska soldater kan delta i en militär insats mot Irak? – Jag tror att det är för tidigt att spekulera i den frågan. Vi måste tills vidare utgå ifrån att Irak och Saddam Hussein följer den resolution som FN nu har antagit.
Johan Prane

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".