Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Serbien säger nej till oberoende Kosovo

Publicerat onsdag 25 juli 2007 kl 05.36

Serbiens parlament enades med överväldigande majoritet under natten mot onsdag om att motarbeta varje försök av omvärlden att ge utbrytarprovinsen Kosovo självständighet utan FN:s samtycke.

Efter mer än åtta timmars debatt röstade 217 av ledamöterna för och bara 12 mot resolutionen.

Omröstningen i Serbiens parlament kom bara några timmar innan den så kallade kontaktgruppen - USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och Ryssland - möts i Österrikes huvudstad Wien för att diskutera hur förhandlingarna mellan Serbien och Kosovo ska fortsätta, sedan FN misslyckats med att nå ett samförstånd.

Massivt motstånd
I den resolution som under onsdagsnatten antogs sägs att ”varje ensidigt erkännande av Kosovo kommer att leda till oförutsägbara konsekvenser för den regionala stabiliteten.

Det sägs också, mer hotfullt, att varje försök till att äventyra Serbiens självständighet och territoriella integritet, kommer att leda till ett omedelbart och kraftfullt svar.

I fredags sa Kosovos premiärminister Agim Scheko att parlamentet i Kosovo var berett att anta en resolution om självständighet, men bara några dagar senare, i måndags, och efter ett möte med USA, tog han delvis tillbaka sitt uttalande.

90 procent albaner
Kosovo bebos till 90 procent av etniska albaner, och Serbien motsätter sig varje form av självständighet.

Formellt är Kosovo en del av Serbien, men i praktiken styrs området av FN.

FN-sändebudet Martti Ahtisaari rekommenderade i april att Kosovo skulle få sin självständighet, men förslaget röstades då ner av Serbien och Ryssland.

Men i juni antydde sedan president George Bush, att USA skulle kunna erkänna Kosovo även utan FN:s godkännande.

Och för Kosovos självständighetsivran betyder nattens omröstning i Serbiens parlament att spänningarna på Balkan nu ökar.

Michael Töpffer
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".