Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Goda tider enligt kvartalsrapporterna

Publicerat torsdag 26 juli 2007 kl 12.31

Det är till stor del en tro på fortsatt goda tider även om det börjar skymta fram uppgifter om flaskhalsar och högre kostnader.

För automation- och elkraftbolaget ABB steg kvartalsvinsten med nästan 60 procent till en miljard trettiotusen dollar. Räknat i kronor är vinstökningen lägre eftersom dollarn försvagats mot kronan. 

Även försäljningen och orderingången blev rejält högre än samma period förra året. Det är framför allt försäljningen av kraftutrustning som går mycket bättre och får en skjuts uppåt av höga oljepriser och ett ökande behov av energieffektiva processer. ABB rapporterar samtidigt att bolaget kan ha hamnat i ett juridiskt skatteproblem med tveksamma betalningar från några av koncernens dotterbolag.

Skanska
Bra har det också gått för byggbolaget Skanska, där orderingången blev 40 miljarder kronor under andra kvartalet. Men Skanskas vd Stuart Graham är samtidigt bekymrad över att det börjar bli kapacitetsproblem i byggbranschen och att det ska leda till kraftiga kostnadsökningar.

Vinsten före skatt blev drygt 1,4 miljarder kronor. Det är lägre än förra året men beror delvis på i vilken takt bolaget realiserar vinster på att sälja redan tidigare färdigbyggda fastigheter.

Kinnevik
Investmentbolaget Kinnevik redovisar en kvartalsvinst i rörelsen på 262 miljoner kronor mot drygt 160 miljoner förra året. I det helägda skogföretaget Korsnäs steg vinsten från 241 till 274 miljoner kronor.

Inkassoföretaget Intrum Justitia ökade vinsten med 26 miljoner till knappt 125 miljoner. Bolaget tror på fortsatt goda tider och högre vinstmarginaler i bland annat Tyskland och Belgien.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".