Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kampanj ska få bort snusket på krogen

Publicerat fredag 22 november 2002 kl 15.32
Gammal ingrodd smuts, dåliga kylar och skadedjur. Det kan kommunernas inspektörer råka på när de inspekterar krogar och restauranger runt om i Sverige. För att komma till rätta med problemen startar på fredagen en kampanj för att lära svenska restaurangägare hur de ska sköta hygienen.
Det uppskattas av Livsmedelsverkets generaldirektör Bertil Norbelie som tycker att branschen måste ta mer ansvar. – Vi kan inte vara närvarande och kontrollera allting, alltid, utan branschen måste ta upp detta ansvar i sin krets och vilja göra rätt. Det är först då det kan bli bra, säger Bertil Norbelie. Hundratusentals förgiftas årligen Varje år matförgiftas en kvarts miljon svenskar på restauranger runt om i landet. Orsakerna kan vara att det inte är rent i köken, att råvaror inte förvaras som de ska eller att maten inte hålls varm eller kyls på rätt sätt. För att komma till rätta med slarvet startar nu Sveriges Hotell- och restaurangföretagare en kampanj, som går ut på att informera svenska krögare om hur de ska sköta sina kök och restauranger. Gästerna ska kunna vara säkra – Det är svårt att veta vad som förekommer i köken när man går på restaurang, säger Mats Hulth, som är vd för restaurangföretagarna. Det är det som är problemet för våra kunder, gästerna. Man vet ju inte hur maten hanteras. Kan man vara trygg och säker? – Vi vill åstadkomma en situation där alla ska kunna känna sig säkra att gå på restaurang, säger Mats Hulth. I centrala Stockholm var det fullt på restaurangerna vid lunchtid. Marianne Hauger var en av dem som var ute för att äta. Hon är inte orolig för att bli matförgiftad, men tror att hygienen varierar på krogarna. – Jag tror att det är lite upp och ner. Det är säkert många restaurangägare som har jättebra hygien på sina korgar, men man vet ju att det finns snusk på svenska restauranger, säger hon.
Max Carlgren
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.