Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tiotusentals lägenheter rivs i Sverige

Publicerat fredag 22 november 2002 kl 16.35
Mitt i bostadsbristen i tätorterna, finns det 30 000 tomma lägenheter varav hälften ska rivas. Den nya myndigheten för detta: Statens Bostadsnämnd, satsar tre miljarder för att få bort de här husen. Degerfors kommun med 85 tomma lägenheter, fruktar att det snart blir ännu fler – för Stålverket har varslat 330.
– Det kan man ju förstå att försvinner det 330 arbetstillfällen kommer det att påverka inte bara allmännyttan utan även andra bostadsföretag i kommunen, säger Robert Mörk som är kommunalråd i Degerfors. 20 procent av de varslade bor i Degerforsbyggen – det motsvarar 65 lägenheter och i värsta fall kan det bli 150 tomma totalt eller mer än 15 procent av hela beståndet. Då söker Degerfors statligt stöd från Bostadsnämnden – tidigare Bostadsakuten. I slutet av 90-talet fick ett 40-tal kommuner akut hjälp med att riva omkring 12 000 lägenheter. Nöjd kund kommer tillbaka Nu är det en stilla, ringlade kö till Bostadsnämnden - patienter som återkommer. Degerfors har tidigare rivit över 200 lägenheter med statsbidrag. Bostadsnämnden håller på att bli en kronikeravdelning. I Kristinehamn togs 500 lägenheter bort för fyra år sen. Nu har Bostadsnämnden just gett kommunen ytterligare 70 miljoner för att 174 lägenheter ska bort. Bostadsnämndens chef, Urban Zetterkvist, har ingen romantisk syn på tomma hus: – De här husen är överflödiga för alla tänkbara anledningar och då finns det ingen anledning att spara dem som monument, det är bara kostsamt, säger han. Kostar miljarder att riva Det kommer att kosta kring tio miljarder att få bort de 30 000 tomma lägenheterna i landet. Hälften kommer att rivas tror han. Och staten kommer att bidra med bortåt tre miljarder. De här orterna var tidigare viktiga för den tunga svenska basindustrin. Men deras tomma lägenheter i dag kan inte hjälpa de bostadssökande i tätorterna. – I flertalet fall ligger de här lägenheterna så långt bort från tillväxtsområdena att det inte är ett alternativ för pendling, säger han. Frustrerande riva i tid av bostadsbrist Robert Mörk i Degerfors är frusterad över att kanske behöva riva fungarende bostäder samtidigt som det är bostadsbrist på andra ställen: – Jag vet ju att många av de lägenheter vi river här skulle vara ypperliga och attraktiva på de orter där det är bostadsbrist, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".