Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordtillväxt för rysk industri

Publicerat måndag 30 juli 2007 kl 07.32

Den ryska ekonomin växer snabbare än alla bedömare räknat med. Nya siffror visar att Ryssland vad gäller tillväxten börjar likna de asiatiska ”tigerekonomierna”.

Den ryska regeringens statistikbyrå, Rosstat, har nu kommit med sin rapport för det första halvåret 2007. Enligt rapporten steg industriindex under årets första sex månader med närmare åtta procent.

En sådan tillväxttakt har Ryssland inte haft i en halvårsrapport sedan Rosstat började mäta den ekonomiska utvecklingen i landet.

Återhållsamma
Ända sedan årets början har månadsrapporterna överraskat ekonomiska bedömare, mycket på grund av den ryska regeringens betydligt mer återhållsamma förutsägelser inför 2007.

Det ryska ministeriet för handel och ekonomisk utveckling beräknade att tillväxten skulle hamna på drygt fyra procent i år men har vid flera tillfällen fått justera sina beräkningar uppåt.

Det som framförallt överraskat är boomen i den ryska tillverkningsindustrin som ökat med över 12 procent. Det är bland annat material till byggindustrin och tillverkning av hushållsapparater som står för stora delar av ökningen.

Turbiner
Men den allra största tillväxten sker inom turbintillverkning, ett resultat av stora investeringar för att utveckla elframställningen i Ryssland.

Två faktorer framhålls nu som pådrivande i den ryska ekonomin: konsumenternas ökade efterfrågan och ökat investeringsbehov, något som har drivit på båda statliga investeringar och inflöde av utländskt kapital.

Dessutom har den ryska industrin överraskande fort anpassat sig till den starka rubelkursen som både politiker och ekonomiska bedömare befarade skulle hämma konkurrenskraften.

Avvaktande
Ändå avvaktar ekonomer här i Ryssland med att korrigera sina prognoser av industrins tillväxt för hela 2007.

– Det kan ibland vara så stora skillnader från den ena månaden till nästa att alla förutsägelser blir nästan omöjliga, säger en representant för en internationell storbank till affärstidningen Kommersant.

Men i nuläget förväntar sig alla trots allt höga tillväxtsiffror även under det andra halvåret 2007.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".