Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bengt Dennis röstar nej till EMU

Publicerat lördag 23 november 2002 kl 16.38
Förre riksbankschefen Bengt Dennis som tänker rösta nej till EMU. Han avvisar argumentet att ett medlemskap i euro-zonen skulle ge Sverige större inflytande över EU:s framtid.
I stället för att gå med i EMU tycker förre riksbankschefen Bengt Dennis att Sveriges regering skulle slåss mer för de små medlemsstaternas intressen, det är svenskarna dåliga på enligt Dennis: – Det tycker jag absolut att vi är. Vi slår inte vakt om kommissionen på ett klart och tydligt sätt. Fördragstexten är de små och svagas bästa skydd. I EU har vi kommissionen som ska se till att fördragstexten följs. I ministerrådet blir vi lätt överkörda av de stora länderna, säger Bengt Dennis. Om Sverige går med i EMU eller inte, det har enligt Bengt Dennis inte så stor för Sveriges möjligheter att påverka EU:s framtid: – För det första ska man vara ett stort land, för det andra ska man vara med i euro-zonen och för det tredje ska man vara med i Nato. Problemet är vi är inget stort land, vi är inte med i Nato och vi diskuterar inträde i euro-zonen, säger Bengt Dennis.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.