Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Leijonborg vill premiera snabba studier

Publicerat lördag 4 augusti 2007 kl 12.00

På lördagseftermiddagen håller den avgående folkpartiledaren Lars Leijonborg sitt sista stora tal som partiledare. Talet hålls i Marstrand på västkusten och i egenskap av utbildningsminister lovar Leijonborg att studenter som klarar sin examen på normalstudietid ska få extra betalt för det.

– Man kan väl tänka sig två modeller, antingen att man får ett kontantbelopp eller att man får avdrag på sina studieskulder.

Den här premien skulle man då få när man har avlagt sin examen, men vad är det som säger att man börjar jobba bara för att man har avlagt examen?

– Det är naturligtvis inte helt säkert, men sannolikheten ökar väl att man känner att när studierna är avslutade då är det väl naturligt att söka sig ut i arbetslivet.

Idag kan man få studielån under sex års tid vore det inte enklare att korta den tiden?

– Vi har inga sådana planer. Studier är ju i grunden något väldigt värdefullt som vi vill uppmuntra. Men det behövs uppenbarligen en puff för att snabba på studierna och det är det vi tänker utreda, säger han.

Hela regeringen
Och enligt Lars Leijonborg står hela regeringen bakom kravet på en examenspremie. Tidigare har förslaget förts fram av folkpartiet. Nu ska frågan utredas av den studiesociala utredningen som tillsätts i höst och tidigast år 2009 kan den nya examenspremien betalas ut. Hur mycket pengar det handlar om kan inte Leijonborg ge besked om.

I de pågående budgetförhandlingarna ingår förslaget i målsättningen att snabbare få ut fler människor på arbetsmarknaden.

Senast om en månad avgår Lars Leijonborg som partiledare. Om han ändå ska vara kvar i regeringen som utbildningsminister blir det inget besked om i dag.

– Inte riktigt, Jan [Björklund] och jag pratar om saken och vi är väl inställda på att ge besked om det ganska snart.

När då?

– Jag kan inte svara på det. Rimligen bör det ju ske i samband med att Jan blir vald vid folkpartiets landsmöte i början av september, men möjligen kan det komma tidigare, säger han.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".