Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hiv sprids snabbt i Estland

Publicerat tisdag 26 november 2002 kl 16.07
42 miljoner människor världen över är smittade av hiv, viruset som ger upphov till aids. 30 miljoner av dessa bor i södra Afrika. Men det är i Estland som hiv sprids snabbast, visar en rapport som FN:s fond mot aids, UNAIDS, presenterade på tisdagen.
Det är inte i Botswana eller Sydafrika som viruset sprider sig snabbast, faktiskt inte i Afrika alls. Istället är det i ett av våra grannländer, Estland. 1 500 ester Kurvan över antalet smittade ser ut som ett uppåtstigande nästan lodrätt streck när FN:s aidsorgan visar sina diagram och overheadbilder. Och Estland är tätt följt av de andra baltländerna. – Det är ju länder med en relativt liten befolkning. Men epidemin har spridits väldigt snabbt, framför allt i Estland. – Från för några år sedan då man hade ett tiotal fall. Till idag nästan 1 500 hiv-positiva, säger Marika Fahlén, som sitter i styrelsen för UNAIDS, FN:s organ för global aidsbekämpning. 30 miljoner afrikaner Men även om utvecklingen i baltländerna och i östra europa är alarmerande så är antalet faktiskt smittade försvinnande litet jämfört med massorna i södra Afrika. Av de 42 miljoner människorna som är smittade världen över så finns 30 miljoner här. Bekämpningen försvåras av fördomar och brist på kunskap. I Botswana i södra Afrika, till exempel, väljer vissa hiv-smittade mammor att inte ta emot mediciner som hindrar att smittan förs vidare till barnet för att de inte vill bli stämplade som hiv-smittade. Finns hopp Men de finns ljusglimtar i rapporten. Två sådana är att läkemedelsbolag har visat sig villiga att subventionera aidsmedeciner till fattiga länder, och att de rika länderna donerar mer pengar till aids-bekämpningen. UNAIDS-rapporten visar också på flera exempel där det förbyggande arbete har gett gott resultat. – Vi ser också positiva tecken, ibland ganska små, till exempel att man i vissa länder i Afrika satsat på sina ungdomar och genom det arbetet minskat antalet infektioner. – I Uganda, Etiopien och många andra länder har man visat framsteg på det området. Det finns hoppfulla tecken, säger Marika Fahlén.
Caroline Salzinger
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".