Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ryssland tonar ner Arktis-anspråk

Publicerat fredag 10 augusti 2007 kl 15.33
Rysk miniubåt ställer ryska flaggan på botten under Arktis is.

Ryska vetenskapsmän planerar att göra en ny expedition mot Nordpolen senare i år. Samtidigt tonar Ryssland ner den tidigare nationalistiska retoriken och säger att det är FN som ska bestämma hur de arktiska resurserna ska användas.

Det är drygt en vecka sedan som två miniubåtar från Ryssland för första gången tog sig till botten under Nordpolen och placerade en rysk flagga där, mer än 4000 meter under havsytan.

När expeditionsledaren, som också är hög politiker, kom tillbaka till Moskva skrädde han inte orden. Han sade att Arktis alltid har varit ryskt, att Ryssland kommer att vinna. Och med en svordom sade han att han struntar fullständigt i vad utländska politiker hade att säga om Rysslands anspråk.

Försiktigare formuleringar
Men nu har tonläget mildrats. Det började med att president Putin använde försiktiga formuleringar när han träffade expeditionen. Han sade att Ryssland först måste diskutera anspråken med andra länder.

Och nu har de ryska myndigheterna gjort klart att det självklart är en FN-kommission som ska avgöra frågan, och att Ryssland ska rätta sig efter det.

Hittills har kommissionen avvisat Rysslands krav på stora delar av Nordpolsområdet.

Rysslands anspråk grundar sig på att man tror att botten under Nordpolen är en utlöpare av Sibirien. Bara genom att borra sig ner i botten kan man bevisa en sådan sak.

Ny expedition i höst
Senare i höst kommer Ryssland att genomföra en ny expedition till Nordpolen, har det meddelats. Men ingenting har sagts om vad syftet är med den expeditionen.

Även Danmark, Norge, Kanada och USA hävdar sina anspråk i regionen. Det stora intresset beror på att man tror att det finns gigantiska olje- och gasfyndigheter i Arktis.

Den ryska aktiviteten har fått övriga länder att agera. Just nu befinner sig till exempel Kanadas premiärminister Stephen Harper på en resa i landets nordliga områden - för att understryka de kanadensiska intressena i Arktis.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".