Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Framtida vägsatsningar bortser från klimatförändringar

Publicerat måndag 13 augusti 2007 kl 09.50

Banverket och Vägverket får skarp kritik från ledande trafikexperter när det gäller underlaget till regeringen om hur trafiken i framtiden ska utformas. Myndigheterna har bortsett från för en rad viktiga faktorer som har att göra med klimatförändringen och som kan leda till att trafikmönstren förändras, säger Joanna Dickinson, trafikutredare vid Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA.

– Vad händer om klimatpolitiken blir tuffare, om man höjer koldioxidskatter eller vad händer om man inför trängselskatter i flera städer än Stockholm.

– Det är kanske andra vägar och järnvägar man borde satsa på om det inte blir som Väg -och Banverket nu har tänkt att bensinpriset kommer att vara helt oförändrat, säger hon.

Dagens situation
Joanna Dickinson är kritisk till Vägverkets och Banverkets bristfälliga framtidsbedömningar, där behovet av nya vägar och järnvägar grundar sig på dagens situation.

Bland annat spår myndigheterna att bensinpriset 2020 - alltså om 13 år - kommer att ligga på 13 kronor och 62 öre.

Att Vägverket och Banverket i sina så kallade inriktningsunderlag för åren 2010 till 2019 - det som regeringen ska grunda sin transportpolitik på, inte redovisar några alternativa beräkningarna och blundar för viktiga samhällsförändringar kan leda till slöseri med skattebetalarnas pengar, enligt Joanna Dickinson.

Felsatsningar
Risken är stor att satsningar görs på vägar och järnvägar som inte är samhällsekonomiskt lönsamma, säger hon.

– Förändras omvärlden då förändras också människors och näringslivets val när det gäller hur man vill resa och transportera sig.

– I slutändan så handlar det om vad vi satsar skattemedel på och då är det viktigt att man satsar på de effektivaste åtgärderna för samhället, säger hon.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".