Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat idag kl 19.24)

Offensiv mot narkotika i storstäderna

Publicerat fredag 29 november 2002 kl 16.54
Antalet unga som någon gång prövat narkotika ökar – framför allt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Därför riktas nu regeringens speciella satsning mot narkotika mot de tre storstadsområdena.
För att uppmärksamma faran med droger satsats 40 miljoner kronor över tre år i ett pilotprojekt inom skolan och innekrogar. ”Mobiliseringen viktigast” Men pengarna till kommunerna är inte det viktigaste, säger kommunalrådet Agneta Eriksson i Malmö: – Det som är allra viktigast, det är den här mobiliseringen, att regeringen nu visar att den här kampen mot drogerna är viktig, säger hon. De 10 miljoner var som kommunerna får ska ses som ett tillskott till kommunernas egen satsning mot narkotika. Särskilda pilotskolor ska väljas ut där personalen ska få utbildning för att upptäcka elever som börjar använda narkotika. Lärdomar från dessa pilotskolor ska sedan spridas över hela landet. De tre städernas innekrogar ska också delta i kampen för att få bort narkotikan. ”Allmänhetens kunskap dålig” Narkotikaanvändningen beräknas i dag åter vara uppe på samma nivå som i slutet på åttiotalet. Allmänhetens kunskap om narkotikasituationen är i dag lika dålig som på sextiotalet, menar regeringens narkotikasamordnare Björn Fries. Alf Midholm, socialsekreterare i Göteborg som arbetat med missbruksproblematik i 25 år, menar att det är bättre att föra ut ett budskap mot narkotika via filmer som Stefan Jarls mods-trilogi, än med skrämselpropaganda. – Det har ju visat sig i de informationskampanjer man haft på skolor och så, när man gått ut med specifik information om narkotika, det har inte gett några resultat. Det är inte så att ungdomar låter bli att pröva på grund av det.
Margita Boström och Annika H Eriksson, Ekot i Göteborg
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".