Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Väntan på dagisplats kan ge skadestånd

Publicerat fredag 17 augusti 2007 kl 16.44
Många kommuner brister i att ge dagisplats inom fyra månader.

Småbarnsföräldrar som inte får dagisplats till sina barn i tid ska kunna få skadestånd av kommunen. Det föreslår skolminister Jan Björklund.

Den garanti som ger rätt till dagisplats inom fyra månader följs inte av alla kommuner. Speciellt Göteborg pekas ut av Jan Björklund.

”Bedräger att kalla det garanti”
– Ett antal kommuner lever inte upp till barnomsorgsgarantin och socialdemokratiskt styrda Göteborg är tyvärr värst i klassen, de har ju fått upprepade anmärkningar från Statens skolverk efter att desperata föräldrar har hört av sig och under många år.

– Man inte lever upp till den här barnomsorgsgarantin och då tycker jag att det är bedrägeri att kalla det för garanti när ingenting händer om man inte levererar det man har lovat, säger han.

Ett antal kommuner lever inte upp till barnomsorgsgarantin och socialdemokratiskt styrda Göteborg är tyvärr värst i klassen, de har ju fått upprepade anmärkningar från Statens skolverk efter att desperata föräldrar har hört av sig och under många år.

– Man inte lever upp till den här barnomsorgsgarantin och då tycker jag att det är bedrägeri att kalla det för garanti när ingenting händer om man inte levererar det man har lovat, säger han.

Klart om två år
Jan Björklund tror att förslaget kan vara en del av den nya skollag som ska vara klar om två år.

Först ska det egna partiet övertygas på folkpartiets landsmöte om tre veckor.

Bland de övriga regeringspartierna är moderaterna och centerpartiet med på förslaget. Kristdemokraterna däremot har flera invändningar.

Urholka kommunalt självstyre
Att införa skadestånd för kommuner som inte får fram förskoleplatser i tid vore att urholka det kommunala självstyret säger Gunilla Tjernberg som är utbildningsansvarig i kristdemokraterna. Hon säger också att det kan bli problem om med krav på att kommunerna ska straffas alla andra saker som de inte genomför.

Birgitta Peining har erfarenhet av barnomsorgen i Göteborg och tycker att det vore bra om föräldrar kunde få skadestånd från kommunen.

– Jag tycker förslaget är bra för att det verkligen händer någonting. Det är verkligen något som leder till resultat ror jag. Jag tror att kommunen förstår pengaspråket.

Hur har Göteborgs kommun skött uppdraget hittills?

– Jag har haft barn på dagis sen 98 och har fått vänta kanske ett halvår sammanlagt över den tid som jag skulle fått vänta, så det är en kostnad som vi som familj har fått ta, säger hon.

Benedicta Cavalin, Göteborg
benedicta.cavalin@sr.se

Erik Ridderstolpe

erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".