Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Islamiska lagar hotar Nigerias demokrati

Publicerat onsdag 4 december 2002 kl 05.00
Den nya tillämpningen av islamsk lag, sharia, i ett tiotal delstater i norra Nigeria är ett hot mot demokratin. Kritiker hävdar att sharian har underblåst dom etniska och religiösa motsättningarna inom landet och hotar landets sammanhållning. Religionen exploateras av politiker i helt andra syften, säger en människorättsaktivist till SR:s korrespondent Marianne Kihlberg.
– De som har infört sharia har exploaterat religiositeten och intoleransen i norra delen av landet, säger Sheu Sani, ledare för människorättsorganisationen Civil Rights Congress i Kaduna. Med ”de” menar han makteliten i norra Nigeria. Med sharia har de piskat upp stämningarna mot den nationella regeringen, säger han. Under alla år som Nigeria styrdes av miltärjuntor var makten koncentrerad i norra delen av landet. Militärerna kom från norr. Nu sedan landet höll demokratiska val 1999, har makten skiftat till söder, och makt i Nigeria är detsamma som att kontrollera landets rikedomar främst oljan. Hälften lever under fattigdomsgränsen Nigeria är ett av världens mest korrupta länder. Fattigdomen är anstötlig. Över hälften av landets befolkning lever under fattigdomsgränsen på mindre än en tia per dag. Eliten har däremot hisnande förmögenheter. – I verkligheten används sharia för att straffa de fattiga, säger Sheu Sani. – Sharia rör inte vid de rika, politikerna, aristokratin och feodalherrarna. Det finns människor i det här landet som plundrat miljarder naira och som aldrig åtalats, men sedan ser du någon åklagas och straffas under sharia för att ha stulit en cykel eller en ko. Kritiker delade cell med presidenten Shehu Sani är själv från norr, och han är troende muslim. Under militärdiktaturen var han demokratiaktivist. För det satt han över fyra år i fängelse. Han delade cell med Olusegun Obasanjo, den nuvarande presidenten. – Vi åt till och med mat från samma tallrik, berättar Sheu Sani. Nu har Sheu Sani både hotats och attackerats för sitt avståndstagande från sharia. – Om du kritiserar en delstatsguvernör, en guvernör som infört sharia, för hur han sköter statens pengar, svarar han att du kritiserar honom för att han försöker införa Guds vilja. Då gör du gör dig skyldig till hädelse. Det är så guvernörer har förvandlat sig till gudar, genom att porträttera sig själva som religionens vapendragare.
Marianne Kihlberg, Kaduna, Nigeria
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".