Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart från Orange om 3G

Publicerat fredag 6 december 2002 kl 07.04
Det kom olika uppgifter på torsdagen från mobiloperatören Orange om satsningen på 3G i Sverige. Nu kräver Post- och Telestyrelsen, PTS, besked från Orange.
Det är minst sagt oklara besked som Orange nu lämnar om framtiden för satsningen i Sverige. Först uppgav koncernledningen att 3G-satsningen i Sverige har lagts på is. Sen sa Orange kontor i Sverige att satsningen inte alls lagts på is, men att farten skall sänkas. Samtidigt uppger både Orange i Sverige och koncernledningen i London att något defenitivt beslut inte är fattat än. Men även om Orange beslutar sig för att lägga ner sin 3G-satsning, så anser Post och Telestyrelsens Generaldirektör, Nils-Gunnar Billinger, att konkurrensen om mobilkunderna inte försämras nämnvärt. Skälet till att Orange nu tvekar inför att satsa ytterliggare miljarder på 3G i Sverige är att hela Orangekoncernen måste spara pengar och prioritera i vilka länder man skall satsa på 3G. Ett sätt att spara på är att slå av på utbyggnadstakten av 3G-nätet. På så sätt skulle företaget kunna övervintra tills det blir godare tider och därmed billigare att låna pengar för att investera i 3G utrustning. Problemet är bara att de licensvillkor Orange ålagt sig själv att följa krävs att nätet är färdigbyggt till och med 2003. Å även om det är fler telebolag som tror att det blir svårt att hinna färdigt tills dess, så har knappast konkurrenter som Tre som bygger stora delar av sitt 3G-nät tillsammans med Orange någon lust att dra ned på takten. Tre har pengar och planerar att lansera 3G-telefoni i vår. Så frågan är om inte Orange, trots att de säger att de bara skall bromsa nu ändå måste kasta in handuken.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".