Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

65 har fått skatta för nätköpt sprit

Publicerat måndag 17 september 2007 kl 06.00

Skatteverket har nu börjat kräva in alkoholskatt från de 7 000 privatpersoner som beställt alkohol via internet. Namnen på de svenska köparna har Skatteverket fått av myndigheterna i Tyskland och Spanien som granskat näthandlare som sålt alkohol till svenska kunder.

Totalt är det nu 65 personer som har tvingats betala alkoholskatt i efterhand.

65 svenskar får betala
Martin i Skåne har betalat 3 740 kronor för sprit som han beställt på internet i början av förra året. Lennart i Uppland har betalat 3 430 kronor för öl och sprit som han beställde vid samma tid. De är två av de 65 svenskar som nu fått sura efterräkningar för internetbeställningar som de gjorde för nästan två år sedan.

Fler av de 7 000 svenskarna på listan som Skatteverket fått från Tyskland och Spanien kan vänta sig brev med skattekrav framöver, även om det kan dröja.

– Vi håller på kontinuerligt med att skicka ut förelägganden, säger Niclas Rönnberg som är sektionschef på Skatteverket i Ludvika.

Hur många har ni skickat ut nu?

– Jag vill inte gå in på antal.

Hur kommer det sig att det tar sådan lång tid att skicka ut sådana här?

– Det kräver ju en viss uträkning och förberedelse. Varje ärende måste förberedas innan man skickar ut det. Det tar ett visst antal timmar per ärende, säger Niclas Rönnberg.

De 65 svenskar som nu tvingats betala alkoholskatt i efterhand för sin internetbeställda sprit kan överklaga skattebesluten. Det är hittills en av dem som har gjort det. Det är Dan på västkusten som fått skattekrav på drygt 5 000 kronor för två spritbeställningar som han gjorde i januari och februari förra året.

Överklagan
I sitt överklagande hänvisar han till en dom i EG-domstolen från 2006 och skriver att han inte är skattskyldig i Sverige eftersom transportföretaget han anlitade var utländskt. Detta resonemang avvisas av Skatteverket och frågan ska nu avgöras i länsrätten.

Många av dem som nu krävts på skatt har kommit med invändningar i sina svar till Skatteverket, säger Niclas Rönnberg.

– Det finns lite frågeställningar kring transporter och transportörer, eller att man varit nere och hämtat varor själv. Det är några exempel på funderingar som personer har haft.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".