Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sahlin vill ha överläggningar om försvaret

Publicerat måndag 17 september 2007 kl 10.22

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin kräver att statsminister Fredrik Reinfeldt kallar till partiledaröverläggningar om försvars- och säkerhetspolitiken. Hon anser att regeringen gör tillhöftade besparingar för att få ihop pengar till skattesänkningar.

Men Fredrik Reinfeldt planerar inga partiledaröverläggningar.

– Jag har lite svårt att se vad syftet med detta skulle vara eftersom vi har fungerande samarbetsformer på det här området som ska göra en bedömning av det säkerhetspolitiska läget och lägga fram det senare i år, säger statsministern.

”Tillhöftade” besparingar
Mona Sahlin anser att regeringens försvars- och säkerhetspolitik, inte längre grundar sig i en säkerhetspolitisk analys. Hon kallar de planerade besparingarna för tillhöftade för att få ihop pengar till skattesänkningar.

Sahlin är också osäker på om statsministern tar hänsyn till den försvarsuppgörelse som fyra partier stod bakom för fem år sedan.

– Försvars- och säkerhetspolitiken är inte vilken fråga som helst. Det är en fråga där det är viktigt att det finns en samsyn över blockgränserna. Nu har det kommit så många förvirrande och motstridiga besked från regeringen att jag känner mig orolig.

Vill ha svar på frågor
– Har Anders Borg och hans budgetavdelning tagit över innehållet i försvarspolitiken? Menar statsministern att alliansfriheten är så urvattnad att vi inte alls behöver ha ett eget uppbyggt materieltillverkande till försvaret? Det vill jag veta, säger Mona Sahlin.

Hur mycket är tidigare överenskommelser i försvarsuppgörelser värda, statsminister Fredrik Reinfeldt?

– Utgångspunkten är försvarsbeslutet från 2004, ett försvarsbeslut som moderaterna stod utanför, men som vi ändå försöker ha som en utgångspunkt. Vi har en säkerhetspolitisk doktrin som är omgjord. Alla riksdagens partier står inte bakom den, men det är det är bred uppslutning bakom. Det lägger grund för att vi gör om vårt försvars från ett tidigare invasionsförsvar till ett mer insatsberett försvar och vi fullföljer naturligtvis det, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".