Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Microsoft fälls i konkurrensmål

Publicerat måndag 17 september 2007 kl 16.39
Microsoft har en dominerande ställning på marknaden.

Dataföretaget Microsoft har fällts i EG-domstolen, för att ha utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden och hämmat konkurrensen.

I praktiken kan domen leda till att Microsoft slutligen tvingas släppa in konkurrenterna, säger Patrik Fältström, en av ledamöterna i regeringens IT-råd.

- Ja, förhoppningsvis ska det betyda för användarna att det blir en större möjlighet att välja - i det här fallet vilka mediaspelare man ska använda när man kör på operativsystemet windows. Men det går ju också att extrapolera till andra produkter, att andra företag ser att man måste passa sig för att, framförallt när man är i en dominerande ställning, göra en paketering som inte bara hjälper användaren utan som i det här fallet kan förhindra för användaren och ha påverkan på konkurrensen,

Inbyggd mediaspelare
Tvisten som pågått i snart nio år gäller Microsofts mediaspelare, som finns inbyggd i operativsystemet windows. Genom att inte låta konkurrenter få nödvändig teknisk information, har Microsoft stängt dem och deras mediaspelare ute från marknaden, enligt anklagelserna.

Att Microsoft gratis har försett windows-köparna med sin egen mediaspelare, har bidragit till att i princip döda konkurrensen. Microsoft har ungefär 90 procent av marknaden.

År 2004 kom EU-kommissionen fram till att Microsoft bröt mot EU:s konkurrensregler och krävde Microsoft på 4,6 miljarder kronor i böter.

I dag slår EG-domstolens första instans fast det beslutet. Domen kan överklagas, men Microsoft har ännu inte tagit ställning till det.

Speciellt ansvar
Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren säger att om Microsoft slutligen fälls, så får det följder långt utanför datavärlden.

– Rent generellt rör det frågor om hur innovation och snabb teknikutveckling ska hanteras. Kommissionen och domstolen har här slagit fast hur man som dominerande företag ska ha ett speciellt ansvar. Jag tycker att det är bra att man får vägledning för högteknologi är ett viktigt område, säger Claes Norgren.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".