Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bevakningsföretag anklagas för olagliga register

Publicerat onsdag 18 december 2002 kl 17.00
Bevakningsföretaget Falck Security får nu kritik för sitt arbete mot misstänkta klottrare. Flera före detta väktare i Falcks klottrargrupp i Stockholm anklagar bevakningsföretaget för att lägga upp hemliga register över misstänkta klottrare.
I sex år har Falck haft uppdraget att bekämpa klottret i Stockholms tunnelbana. Före detta väktaren ”Jonna”, som egentligen heter någonting annat, arbetade i fem år åt Falck. Hon berättar att registren omfattade foton, namn, personnummer, adress, vilka ”tags” (signaturer, reds anm) de använde och vilka som tillhörde vilka gäng. ”På gränsen” En annan av de avhoppade väktarna berättar att informationen om klottrarna samlades i pärmar i ett hemligt arkiv. Men vid ett telefonsamtal med sin chef uppmanades han att lägga upp registren på dator. Väktaren bandade samtalet med chefen. Svaret han fick när han ifrågasatte om registreringen verkligen var laglig, var att det skulle komma att ligga ”på gränsen”. Vi har tagit del av ett utdrag ur det arkiv som Falck anklagas för att ha. Där finns färdiga formulär, bland annat för den misstänktes personuppgifter och tidigare gripanden. Enligt Katja Isberg Amnäs, dataråd på Datainspektionen, kan det röra sig om brott mot personuppgiftslagen. – Personnummer får man bara använda om det är klart motiverat med hänsyn till exempel till att man på ett säkert sätt behöver kunna identifiera en person, säger Katja Isberg Almnäs. Jag kan inte riktigt se att det är så klart motiverat att man måste kunna identifiera i det här fallet. Underrättelseverksamhet Lars Tonneman på Rikspolisstyrelsen, som är ansvarig för frågor som rör bevakningsföretag, säger att bevakningsföretagen absolut inte får syssla med något som kan närma sig polisens uppgifter, och till dem hör underrättelseverksamhet, som han menar att Falcks registrering kan räknas till. Falck Securitys informationschef Roland Bernt vill inte kommentera hur de påstådda registren ser ut. – Det är ett uppdrag vi utför åt SL, och vi har ingen anledning att gå in exakt på hur vi gör det uppdraget. Det följer instruktioner och regler och lagar hur det ska göras.
Alexander Norén, P3 Folkradion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".