Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Liberal knapp segrare i Sydkoreas presidentval

Publicerat torsdag 19 december 2002 kl 16.51
Den liberale kandidaten Roh Moo-hyun segrade i presidentvalet i Sydkorea. Det är Sydkoreas unga väljare som fällt utlag i en mycket jämn kamp där bara någon procentenhet skilde Roh från hans medtävlare Lee Hoi-chang.
Den liberale Roh Moo-hyun har utropat sig som segrare. Han vann presidentvalet med knappast möjliga mariginal. Hans medryckande kampanjlåt hörs över allt i Sydkorea. Den främste motkandidaten det konservativa partiets ledare Lee Hoi-chang har erkänt sig besegrad. Fortsätter avspänningen med Nordkorea Den 56-årige självlärde juristen Roh har sagt att han kommer att fortsätta den solskenspolitik gentemot Nordkorea som den avgående presidenten Kim Dae-jung introducerade. Roh har också sagt att han kommer att se över Sydkoreas relationer med USA. USA är Sydkoreas skyddsmakt, 37 000 amerikanska soldater finns posterade i Sydkorea sedan Koreakrigets slut för femtio år sedan. Roh har också utlovat hårdare tag mot egenmäktiga familjebolag som dominerar sydkoreansk ekonomi. ”Skillnad i politisk kultur” När jag intervjuade honom under valkampanjen häromndagen i Sydkorea frågade jag vilka förändringar som kommer att märkas mest om han skulle bli vald. – Det kommer att bli en skillnad i politisk kultur, sade Roh. I ett kort segertal sade Roh att han ska sträva efter att bli alla sydkoreaners president, även de som röstat på hans främste motkandidat. Försvarade oliktänkande Roh Moo-hyun växte upp under fattiga förhållanden på den koreanska landsbygden. Som jurist gjorde han sig på 1980-talet känd som försvarare för oliktänkande och som ombud för fackföreningar i arbetsrättsliga konflikter. Han har aldrig varit i USA, vilket är ovanligt bland sydkoreanska politiker. Under de senaste månaderna har en ny mycket aktiv nationalistiskt präglad anti-amerikansk rörelse vuxit fram bland yngre sydkoreaner. Det är de som fört fram Roh till segern.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".