Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Omega-3 kan minska diabetesrisk

Publicerat onsdag 26 september 2007 kl 02.46
Omega-3 finns i b la fet fisk.

Fettsyran omega-3 kan minska diabetesrisken för barn som är i riskzonen. Det visar ny amerikansk forskning.

Bland barn som fått höga halter omega-3 i kosten upptäckte forskarna hälften så många fall av typ-1 diabetes som bland övriga undersökta barn.

Nyttiga omega-3 fetter finns framför allt i fet fisk, skaldjur, gröna grönsaker, raps, linfrö och valnötter.

Totalt 1800 barn i USA med förhöjd risk att utveckla typ 1-diabetes har följts under åtta år.

Resultaten är ännu preliminära och det är enligt forskarna inte aktuellt att ge några kostrekommendationer, skriver Dagens Nyheter.

Johnny Ludvigsson, diabetesforskare och professor i barnmedicin vid Linköpings universitet, säger till tidningen att resultaten stöder tesen som finns om effekten hos omega-3, även om man ännu inte fått några bevis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".