Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Giftiga textilier förstör jordbruk i Asien

Publicerat fredag 28 september 2007 kl 18.02

Befolkningen kring kläd- och textilfabriker i Asien får betala ett högt pris för att vi ska kunna köpa billiga kläder här i Sverige, menar Naturskyddsföreningen. De har tagit prover som visar på höga halter av miljögifter kring fabriker som producerar handdukar och tyger till svenska företag.

– I dagsläget är det tyvärr så att väldigt många jordbrukare har fått sluta, och börja på textilfabrikerna i stället, därför att marken går inte att odla på.

Frida Hök är kemikalieexpert på Naturskyddsföreningen. Hon har precis visat bilder på hur det såg ut när de lät organisationen Swedwatch åka till Karur i Indien, där flera stora svenska företag låter tillverka handdukar och tyger.

Tunnor med kemiska ämnen
Bilderna visar hur fabrikernas förråd är fulla med tunnor med kemiska ämnen i. Kemikalierna märktes också i vattnet och marken kring fabrikerna.

– Många av de här proverna visade på alldeles för höga halter av lösta ämnen. Det gör att det inte kan finnas något biologiskt liv i floden som rinner genom staden, därför att den är rosa eller blå beroende på vilken färg fabrikerna väljer att färga i just den dagen, säger Frida Hök.

Nästan en fjärdedel av alla handdukar och andra hemtextilier som importeras till Sverige kommer från Indien, men ännu mer importeras från Kina. Även Bangladesh är en stor exportör, och Naturskyddsföreningen menar att svenska företag orsakar stora problem för de här ländernas befolkning.

– Företag som i Sverige har väldigt höga miljökrav på sig själva, eller fina ord i sin miljöpolicy, lägger ribban väldigt lågt i de här länderna.

Bättre kontroller behövs
De senaste åren har det varit mycket uppmärksamhet kring hur stora företag som H&M behandlar sina fabriksarbetare. Det är bra, säger Frida Hök, men nu måste de börja ta ansvar för miljön också, och kontrollera kemikalierna bättre.

– Jag tror att man måste börja ändra beteende väldigt snart.

Det som krävs är att vi som köper tyger och kläder ser till att fråga om sådana saker.

Frida Bök har själv ingen aning om var hennes kläder kommer från.

– Jag får skylla på att jag har haft dem länge.

Ulrika Lindqvist, P3 Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".