Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FI vill inte ha egna granskande revisorer

Publicerat onsdag 3 oktober 2007 kl 07.32
Ingrid Bonde.

Efter bristerna i kontrollen av investmentbanken Carnegie behövs nya verktyg för att kunna förbättra granskningen av olika delar av bank- och finanshusen. Istället för egna revisorer vill inspektionen kunna utse sakkunniga och experter som granskar valda delar av finanshusen och bolagen ska själva få stå för notan.

– Hela det här upplägget med en person vid sidan om som ska ta ansvar för bokslut som den egentligen inte har full insyn i och särskilt inte i de frågor som vi kanske speciellt vill ha granskade, har vi ifrågasatt under ett antal år.

– Vi har bett regeringen att få byta ut detta mot att få ta in experter då det är något särskilt vi vill få utrett, säger Finansinspektionens generaldirektör Ingrid Bonde.

Högsta betyg
Carnegie har under flera år fått genomgående högsta betyg av den revisor som av Finansinspektionen satts att granska verksamheten.

I maj 2006 stod det så här i revisorns rapport till sin uppdragsgivare Finansinspektionen.

”Min uppfattning är sammantaget att verksamheten bedrivs på ett betryggande sätt.”

Vd tvingades avgå
Men den mer genomgående kontroll som gjorts i år visar på det totalt motsatta vilket ledde till att Carnegies vd tvingades avgå och att banken får böta 50 miljoner kronor. Revisorn är också anmäld till Revisorsnämnden.

Från Finansinspektionens sida medger man att systemet med att utse revisorer har klara brister.

Istället vill inspektionen nu i högre utsträckning utse särskilda experter och sakkunniga inom olika områden, till exempel inom säkerhets- eller it-rutiner, som ska kunna göra specialgranskningar av finanshusen för att kunna upptäcka problem.

Vill ha en lagändring
Finansinspektionen har också nyligen vänt sig till regeringen för att få till en lagändring som gör att just det företag som inspektionen vill kontrollera extra ska få betala kostnaderna för hela specialgranskningen.

– Det blir också mer rättvist för det bolag som vi tycker behöver en extra, djupare granskning får också betala för det själv, säger Ingrid Bonde.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".