Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingar som stannar fyller boenden

Publicerat onsdag 3 oktober 2007 kl 11.51

Det är fullt på landets flyktingförläggningar. I Helsingborg talar kommunledningen om en nödsituation och förbereder för att placera familjer på madrasser i sovsalar. På flera håll i landet får asylsökande bo tillfällig på vandrarhem och motell.

Att det är så här beror på att personer som fått ett definitivt negativt besked ändå väljer att stanna kvar. De bor då kvar på Migrationsverkets förläggningar.

– Ska vi få ett bra avslut på asylprocessen, måste människor som får avslag på sin ansökan och som inte har rätt till skydd i Sverige, åka hem. Gör man inte det skapas ett bekymmer för oss, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Kvar trots avslag 
Det är ett växande problem att asylsökande som inte fått uppehållstillstånd ändå blir kvar i Sverige och bor kvar på Migrationsverkets förläggningar, säger Dan Eliasson.

Ungefär 17 00 människor, som inte har rätt att stanna i Sverige, bor ändå kvar på verkets förläggningar.

– Vi sparkar inte ut dem från våra förläggningar om vi inte lyckas med ett återvändande. Då bor de ibland kvar och ibland söker de sin egen bostad hos släkt och vänner i avvaktan på att ett återvändande kan ske, säger Eliasson.

Flest irakier
Många av de som blir kvar är irakier. Migrationsverket överlämnar varje månad hundra irakier till polisen, men sedan ett par månader tillbaka har polisen i princip slutat att avvisa dem med tvång till Irak.

Rikspolisstyrelsen rekommenderar lokala polismyndigheter att vänta, eftersom det in nuläget inte går att avvisa med tvång.

Irak tar inte emot sina landsmän om de inte återvänder frivilligt. Det samma gäller till exempel personer från Somalia.

Nu vädjar Dan Eliasson om hjälp.

– För oss är det självklart att vi har en roll att spela i de här sammanhangen, men det handlar också om att svensk statsförvaltnings övriga delar, som regeringskansliet och utrikesförvaltningen, hjälper oss med det, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".