Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Akut personalbrist i mammografivården

Publicerat onsdag 3 oktober 2007 kl 12.00

Det är akut brist på utbildad personal inom mammografi och Cancerfonden och läkare som är specialiserade på mammografi varnar nu för att om inget görs kommer de flesta landsting snart inte kunna erbjuda mammografiundersökningar längre.

Redan nu har personalbristen orsakat långa väntetider på de flesta sjukhus och att kvinnor inte kallas så ofta som de ska. Det säger Ingvar Andersson som är docent och överläkare i mammografi på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

– Risken med det blir att bröstcancerdiagnosen i princip ställs senare, det kan bli fördröjingar på flera månader, kanske till och med år. Vilket i sin tur betyder sämre utsikter till definitiv bot.

Så dödligheten kommer att öka?

– Det är naturligtvis den yttersta konsekvensen av detta som man är orolig för, säger han.

Sedan den allmänna mammografin för kvinnor mellan 40 och 74 år infördes på 80-talet har dödligheten i bröstcancer minskat kraftigt. Men nu varnar alltså specialister för att den positiva utvecklingen kan komma att brytas, på grund av personalbrist. Det fattas både läkare och sjuksköterskor med rätt utbildning.

Hamnat i bakvattnet
Ett skäl är att det numera finns så många specialiteter inom röntgen, datortomografi, magnetkameraunderökningar och så vidare, som lockar unga läkare, och då har mammografin hamnat i bakvattnet, säger Ingvar Andersson.

– Det har väl också berott på att den generation som introducerade mammografin har blivit pensionsmässig och den här entusiasmen som fanns när vi startade det hela, har falnat lite, säger han.

Statlig kontroll
Nu kräver Cancerfonden och mammografispecialister runt om i landet att det införs en statlig kontroll av att varje landsting har den kompetens som behövs för att bevara mammografin och att mammografiutbildningen blir obligatorisk för röntgenläkare.

– Det är möjligt att man måste ha några slags centrala mekanismer som övervakar att det här verkligen äger rum, att det till exempel inte utfärdas några specialistkompetensbevis om man verkligen inte gjort en viss utbildning i mammografi och andra områden som ingår i specialitén och det är möjligt att Socialstyrelsen måste ta ett hårdare grepp om detta, säger Ingvar Andersson.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".