Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Självmorden ökar bland unga kvinnor

Publicerat torsdag 4 oktober 2007 kl 03.00

Självmorden ökar bland unga kvinnor. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen som Ekot tagit del av. I befolkningen som helhet minskar självmorden men bland unga kvinnor är nivån den högsta på flera decennier.

Jenny Schmidts-Stündeck har tidigare försökt ta sitt liv flera gånger.

– När jag var 14 började jag skära mig i handlederna, sedan när jag var 16 försökte jag ta mitt liv för första gången och jag hamnade då inom psykiatrin och snurrade runt där i bra många år med väldigt, väldigt många självmordsförsök på vägen.

Under de här åren, säger Jenny Schmidts-Stündeck, fick hon mediciner mot de värsta symtomen. Men ingen tog reda på varför hon egentligen mådde så dåligt. Den hjälpen fick hon mycket senare.

”Skärp dig nu”
Istället möttes hon ofta av vårdpersonal som hade attityden att hon skadade sig för att få uppmärksamhet.

– Skärp dig nu, sluta med de där barnsligheterna, det är bara för att få uppmärksamhet. Enligt min erfarenhet från mig själv och så många andra tjejer som jag har träffat under åren så har att skära sig eller bete sig självdestruktivt har absolut ingenting med uppmärksamhet att göra utan det är symptom på att någonting inte är bra och sen vad det är, det skiljer från person till person.

Självmord har alltid varit betydligt vanligare bland män än bland kvinnor och det har gällt även unga.

Men under de senaste åren har det kommit flera larmrapporter om unga kvinnors psykiska ohälsa; flickor mår sämre än tidigare, skadar sig själva mer, och fler flickor vårdas på sjukhus för depression och ångest än tidigare. Fram till nu har det inte avspeglats i antalet självmord.

Bekräftar farhågorna
Först nu, i Socialstyrelsens preliminära siffror för 2005 och 2006, som blir offentliga på torsdagen märks det som forskare har befarat. Självmorden har ökat kraftigt bland just unga kvinnor mellan 15 och 24 år. Inte sedan slutet av 70-talet har så många unga kvinnor tagit livet av sig. 

Fortfarande begår fler pojkar än flickor självmord, men skillnaden är betydligt mindre än tidigare.

När det gäller både pojkar och flickor finns en oroande tendens i statistiken. För äldre åldersgrupper har självmorden ungefär halverats de senaste 20 åren. Det förklaras av forskare med bland annat bättre behandling och medicinering.

Men den positiva utvecklingen gäller inte alls unga. För åldersgruppen under 25 år har självmorden inte minskat.

Tas inte på allvar
Danuta Wasserman är professor i psykiatri och suicidforskning. Precis som Jenny Schmidts-Stündeck, tycker hon att vuxna inte tar ungas psykiska problem på tillräckligt stort allvar.

– Det finns för liten medvetenhet om att även unga människor kan drabbas psykisk ohälsa och även unga människor kan ha stora psykologiska och psykosociala problem.

– Och det är en psykologisk mekanism hos oss, föräldrar, far- och morföräldrar och även hos lärare att man inte vill ta i de problemen. I skolan ser man ofta de ungdomar som är utagerande och bråkiga men de som har psykiska problem och de som är tillbakadragna och deprimerade, de kanske man inte lägger märke till, säger Danuta Wesserman.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".