Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Satsningar på miljö i v-budget

Publicerat torsdag 4 oktober 2007 kl 12.33

Mer pengar till miljön, pensionärer och arbetslösa. Men samtidigt en rad skattehöjningar. Det är en del av innehållet i vänsterpartiets förslag till hur statens pengar ska användas eller vänsterpartiets ekonomiska politik, som presenterades på torsdagen.

Ekonomiska talesmannen Ulla Andersson säger att det rika Sverige har ett extra stort ansvar för att lösa miljöproblemen.

”Ansvar för framtiden”
– Vi menar att vi har ett ansvar, dels för den generation som lever nu och för framtida generationer och det måste vi ta nu och därför har vi lagt fram en rad radikala förslag som dels kan motverka klimatförändringar, förebygga klimatförändringar men också rätta till en del av de problem som redan har skett.

Det finns en lång rad förslag för miljön i vänsterpartiets förslag till hur statens pengar ska användas. Partiet föreslår att till 2010 ska Sverige ha ökat satsningarna på klimatet så att de tillsammans kostar drygt 30 miljarder per år.

Klimatbistånd
Bland förslagen finns tre miljarder kronor i klimatbistånd som fattiga länder ska kunna använda för att motverka utsläpp.

Staten och kommunerna behöver strategier i för att möta till exempel översvämningar, och på tre år ska drygt 200 miljoner satsas för att ta fram sådana.

Kollektivtrafiken ska få mer pengar, åtta miljarder extra under tre år, och en del av det ska riktas särskilt till glesbygden.

Gratis kollektivtrafik
Partiet vill också på prov göra kollektivtrafiken helt gratis i två län. Järnvägen ska få 42 miljarder extra fram till 2019.

Dessutom vill partiet ändra reglerna så att arbetsgivare ska kunna ge cyklar till sina anställda utan att varken företaget eller de anställda drabbas av höjda socialavgifter eller skatter.

Det finns också skattehöjningar i miljöpaketet; vänsterpartiet vill höja bensinskatten, ha en särskild skatt på nya bilar och införa en båtskatt. Men allt i vänsterpartiets budgetförslag handlar förstås inte om miljön.

Där finns också bland annat höjd a-kassa, mer pengar till pensionärerna genom höjd garantipension, och pengar till höjda kvinnolöner inom vård, skola och omsorg.

Höja skatter
Samtidigt vill vänsterpartiet höja en rad skatter: det vill ha kvar både fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Det vill också höja skatten på höga inkomster och att fler ska få betala inte bara kommunalskatt utan också statlig skatt. Frågan är om väljarna accepterar så många skattehöjningar i ett paket? Den svarar inte Ulla Andersson på.

– Folk gillar ökad välfärd, det är de svar vi får, säger Ulla Andersson.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".