Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Längre straff för mord utreds

Publicerat torsdag 4 oktober 2007 kl 16.37

Regeringen vill ändra på straffskalan för mord. Justitieminister Beatrice Ask vill införa längre tidsbestämda straff eftersom hon tycker att fängelsestraffen för mord blivit för korta.

Men för anhöriga är det inte längden på straffet som är det viktiga, säger Ninna Mörner på Brottsofferjourernas riksförbund.

– Jag har egentligen aldrig stött på att brottsoffer tycker att det är det viktigaste. Utan det viktigaste är hur man blir bemött och att man får stöd och upprättelse. Att det är begripligt varför domen ser ut som den gör, säger hon.

Vill minska glappet
Tendensen under senare år är att de som döms till livstids straff får sitta allt längre tid i fängelse, ofta landar livstidsstraffen på mellan 18 och 25 år. Samtidigt är det längsta tidsbestämda straffet för mord tio år. Och det är det stora glappet mellan de två straffen för mord som justitieministern nu vill minska genom att införa längre tidsbestämda straff.

Förslaget välkomnas av Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg.

– Det öppnar möjlighet för domstolar att göra en mer nyanserad bedömning och ge en mer adekvat påföljd, säger hon.

Även riksåklagare Fredrik Wersäll är för förslaget att öppna för längre tidsbestämda straff för mord.

– Det har uppstått ett läge där skillnaden mellan det längsta tidsbestämda straffet och vad som i praktiken blir följden av en livstidsdom har blivit för stort, så jag tror att det här är en nödvändig förändring säger han.

”Bra skapa alternativ”
Även inom Kriminalvården är man positiv till förslaget. Martin Grann som är professor vid Kriminalvården menar att det är bra att man skapar ett alternativ mellan tio år och livstid.

– Det kan ju vara väldigt små marginaler i domstolens resonemang som tippar över från tio år till livstid, de små marginalerna kan då få effekten att det blir kanske tio år till bara på de små detaljerna, säger han.

Justitieministerns förslag välkomnas alltså av både riksåklagaren, advokatsamfundet och kriminalvården för att man tror att de olika straffen för mord blir mer enhetliga. Däremot är det få som tror att längre tidsbestämda straff skulle leda till att morden minskar.

”Ingen avskräckande effekt”
Henrik Tham, professor i kriminologi vid Stockholms Universitet, tror att Beatrice Asks förslag enbart handlar om politik och inte om att försöka minska brottsligheten.

– Den har till effekt att fler människor sitter längre i fängelse och i ekonomiska termer kostar skattebetalarna mycket pengar.

När det gäller brottsligheten då?

– Om man tar det grövsta, mord och dråp, så kan inte vi inte se att det har någon som helst avskräckande effekt, säger Henrik Tham.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".