Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Strid om Dudajevs gata

Publicerat torsdag 26 december 2002 kl 11.43
Efter den tjejenska terrorattacken i Moskva har många städer i de baltiska länderna fått ett delikat problem. Där finns nämligen både gator och torg och annat uppkallade efter den tjetjenske generalen och sedermera presidenten Dzjochar Dudajev - hjälte i Baltikum men terroriststämplad i Ryssland.
En gata i ett bostadsområde i Riga hette förr Kosmonautgatan men sedan 1996 heter den Dudajevgatan. Gator har bytt namn Tjetjenen Dzjochar Dudajev var sovjetisk general stationerad i Estland. När balterna började lösgöra sig från Sovjet vägrade Dudajev lyda Moskva och försöka kväsa upproren. Därför har han en särskild plats i balternas hjärtan och det har också resulterat i att Kosmonautgatan numera heter Dudajevgatan. Men efter den blodiga tjejenska attacken i Moskva tidigare i höst, där flera balter drabbades, är det många också av de som bor här som vill ha bort Dudajev från gatskyltarna: - Dudajev bodde aldrig här, han bodde inte i Lettland. Att ha en Dudajevgata är ju löjligt, säger en kvinna, som tillhör den stora ryska minoriteten i Lettland. Etniska letter mer positiva Men bland de etniska letterna på Dudajevgatan är tongångarna lite annorlunda: - Dudajev var ingen terrorist. Han kämpade för sitt folks frihet, säger den här mannen som vill behålla Dudajevgatan som sin hemadress. Namnbytet bollas nu fram och tillbaka i Rigas stadsfullmäktige men än så länge är det här Dudajevgatan.
Christer Fridén
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".