Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stigande råvarupriser tecken på inflation

Publicerat fredag 5 oktober 2007 kl 17.00

Först till den senaste tidens prishöjningar och riskerna för att inflationen är på väg att ta fart. En sammanställning som Swedbank publicerar på fredagen visar att priserna på energi och livsmedelspriserna stigit till en ny rekordnivå.

Jörgen Kennemar är ekonom på Swedbank.

– Det har ju stuckit iväg ganska ordentligt den senaste tiden och det är framförallt spannmålspriserna som har stigit väldigt kraftigt och detta är en följd av ökad efterfrågan på spannmål, inte minst beroende på en ökad köpkraft i tillväxtekonomierna i Asien, men också en ökad etanolproduktion via spannmål som driver upp priserna, säger han.

Varierar kraftigt
På fredagsmorgonen berättade Ekot om hur Konjunkturinstitutet ser allt tydligare signaler om en stigande inflation. Nu kommer mer bevis på att tiderna med ovanligt låg inflation är förbi. Swedbank listar prisutvecklingen för det första ledet i priskedjan, råvarorna, i september nådde priskurvan upp till en ny toppnivå.

Men prisutvecklingen mellan olika råvaror varierar kraftigt. Priserna på metaller, till exempel, har fallit kraftigt under senare tid som en följd av en något svalare global industrikonjunktur.

Livsmedel och energipriser däremot driver just nu på inflationen. Efterfrågan på olja ökar just nu snabbare än produktionen - och livsmedelspriserna väntas stiga ytterligare när omförhandlingarna mellan producenter och grossister blivit klara.

Styrräntan kan höjas
Högre råvarupriser tillsammans med högre löner, skattesänkningar och att fler fått ett jobb - är det som drivit upp prisnivån. Swedbank räknar med att Riksbanken kommer att använda räntevapnet mer än en gång för att inflationen inte ska dra iväg alltför mycket.

– Vi räknar med att riksbanken kommer att justera upp sin styrränta ytterligare några snäpp under det närmsta året, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".